Nåleskræk

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

NåleskrækHvad er nåleskræk?

Selvom man oftest bruger begrebet "nåleskræk", så er trypanofobi en intens frygt for nåle, eksempelvis i forbindelse med medicinske procedurer. Det er en fobi, der er forbundet med frygten for injektioner, blod og medicinske procedurer generelt. Der er alarmerende mange mennesker i USA, der lider af trypanofobi. Mange forskere tror, at frygten er evolutionær og stammer fra en tid, hvor mennesker var nødt til at undgå at komme til skade, fordi der ikke var læger, der kunne redde en dengang. Andre mener, at trypanofobi er genetisk betinget. Uanset hvad, er symptomerne yderst virkelige og kan i høj grad påvirke et menneskes helbred, hvis man ikke tager hånd om problemet.

Symptomer på nåleskræk

Da der er fire forskellige slags nåleskræk, er der også varierende symptomer, alt efter hvilken type der er tale om. Nogle besvimer ved synet af nåle, på grund af et pludseligt fald i blodtrykket. Andre forbinder nåle med noget negativt og bliver derfor nervøse og ophidsede ved synet af nåle. De, der ikke bryder sig om at føle sig fanget under en medicinsk procedure, omtales som modstandsdygtige og kan udvise en kamplysten adfærd eller typiske slagsmåls- eller flugtsreaktioner. Andre har en lav stresstærskel og frygter derfor følelsen af en nål, der penetrerer huden. På grund af ovenstående aspekter er der mange, der udvikler andre fobier, hvor den mest almindelige er frygten for læger.

Hyppige tegn på nåleskræk:

  • Panik eller angst i forbindelse med injektioner
  • Besvimer ved synet af nåle
  • Undgår lægebesøg, fordi der er risiko for en injektion eller en form for test, hvor der er behov for en blodprøve
  • Voldsom adfærd ved synet af en nål
  • En irrationel frygt for den smerte, en nål kan forårsage

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi for nåle, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Selvom mange fobier kan være farlige, er nåleskræk - trypanofobi - en af de få, der kan slå føre til døden, fordi mange undgår besøg hos lægen og derved forsømmer sit eget helbred. De, der ofte besvimer, lider af lavt blodtryk og er derfor i farezonen for at dø. Mange nægter at indse alvoren ved denne fobi, hvilket resulterer i, at de kan afvise både den, der lider af nåleskræk, og selve lidelsen, hvilken kan føre til isolation. Derfor er det yderst vigtigt at komme i behandling for trypanofobi.

Behandling af nåleskræk

Der er forskellige behandlingsmetoder for nåleskræk, hvoraf den ene er online terapi med en terapeut via GoMentor, og den anden er fysisk fremmøde, hvor du mødes personligt med din mentor. Terapi som behandlingsform er en af de mest komplette behandlingsmetoder, der tager hånd om alle symptomer og risici forbundet med trypanofobi. Dette sker ved hjælp af professionelle terapeuter med speciale i alle typer fobier samt erfaring med rådgivning, emotionel støtte og vejledning. Find din terapeut i dag på listen nedenfor eller søg mere specifikt via 'Find ekspert'-knappen.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.