Frygt for at dø

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er nekrofobi?

Nekrofobi er frygten for at dø eller frygten for døde mennesker eller dyr. Selvom en fobi ofte er en frygt for en enkelt ting, så er nekrofobi faktisk en frygt for to ting. Den første er frygten for lig. Den anden er frygten for døden selv. Selvom begge er ganske naturlige, så er disse situationer et bredtfavnende problem for de, der lider af nekrofobi, som hurtigt kan påvirke deres livskvalitet. Man kan ikke ved hjælp af rationelle forklaringer fjerne deres frygt og forvente, at de derved kan komme over deres frygt. I nogle tilfælde kræver det hjælp fra familie, venner og oftest hjælp fra professionelle.

Symptomer på frygt for at dø

De, der lider af nekrofobi, er ofte besatte af tanken om døden eller ting, der er forbundet med døden. Selvom de fleste mennesker er afklarede med, at alle mennesker på et tidspunkt skal dø, så har nekrofobe mennesker brug for hjælp til ikke at blive besatte af døden. Det største tegn på, at en person lider er nekrofobi, er den konstante beskæftigelse med døden samt tanker om, hvordan man kan undgå døden. Der kan ofte opstå panikangst. En begivenhed som en begravelse kan føles som tortur for dem, der lider af nekrofobi, og føre til forskelllige former for angstrelateret adfærd. At være tæt på, eller muligheden for at være tæt på eksempelvis et dødt dyr, kan volde store problemer for nekrofobe mennesker. De er, som en naturlig konsekvens heraf, også meget optagede af, hvad der sker med menneskets krop, når man dør.

  • En overvældende frygt for døde ting
  • En besættelse af døden
  • Panikangst og anden angstrelateret adfærd, når fobien fremprovokeres
  • Modvillighed til at forlade sit hjem pga. en irrationel frygt for at dø 
  • Et konstant behov for helbredstjek hos en læge

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi for døden, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Problemet med nekrofobi - frygten for at dø - er, at årsagen til frygten er uundgåelig. Derfor kan denne fobi meget nemt føre til andre ekstreme fobier og adfærdsmønstre. De, der lider af en svær grad af nekrofobi, kan opleve agorafobi og nægte at forlade deres hjem, fordi de er overbeviste om, at verden udenfor er for farlig. De kan udvise symptomer som hypokondere, hvor de konstant er bange for så banale ting som at hosten eller nysen kan være livstruende. Da alt dette kan forværres over tid, er det vigtigt at komme i behandling.

Behandling af nekrofobi - frygt for at dø

Man kan ikke tale en nekrofob person af med sin angst ved hjælp af logiske forklaringer. Selv religion kan ikke løse disse problemer for dem. Den bedste behandling er terapi og rådgivning foretaget af professionelle og empatiske terapeuter. Her hos GoMentor kan du finde dygtige terapeuter og psykologer, som forstår omfanget af frygten hos nekrofobe mennesker, og de kan hjælpe dem med at identificere, hvad det er, der forårsager symptomerne og derved forsøge at løse disse problemer. Disse behandleres online rådgivning yder støtte og rådgivning i samspil med andre mennesker, som gennemgår de samme problemer.

 

Slip din frygt for at dø

Lene Wallentin Bettina Østrand Susie Bjørnvad Inge Merete Søndergaard
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.