Frygt for bakterier og snavs

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er mysofobi?

Mysofobi forveksles ofte med obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, men denne fobi er angst for skidt eller for at blive beskidt, fordi skidt kan indeholde bakterier eller andre urenheder. Mysofobi omtales også som germofobi og forbindes med mange andre lidelser, men har sine egne særpræg, ved at mysofobe mennesker ikke kan give en rationel forklaring på, hvorfor de er så mange for bakterier. Antallet af mennesker, der lider af denne fobi, stiger i USA, fordi der fokuseres så meget på bakterier og sanitet. Frygten kan udløses af ganske harmløse situationer, og man mener, at mysofobi - frygt for bakterier og snavs - oftest rammer mennesker, der har angst og depression i deres familie. Uanset hvad årsagen er, så kan man få online terapi for mysofobi her på GoMentor.

Symptomer på mysofobi

At blive udsat for skidt eller bakterier kan fremkalde panikangst hos mennesker, der lider af mysofobi, hvorfor de kan opleve hjertebanken og kvalme. De vil gøre næsten hvad som helst for at undgå nærkontakt med urenheder. Da denne fobi ofte kan resultere i gentagen og ukontrollerbar adfærd, kan man nogle gange få stillet en forkert diagnose som obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur. Hvis man vasker hånden gentagne gange eller undgår sociale situationer, hvor man måske kan være nødt til at røre ved andre mennesker, eller røre ved noget som andre mennesker har rørt ved, så kan det være, man lider af mysofobi.

  • Irrationel angst for urenheder og bakterier
  • Behov for undgå steder, hvor der kan have været bakterier
  • Paranoia over for at røre ved ting eller mennesker, som kan være urene
  • Behov for undgå sociale situationer, så man ikke kommer i kontakt med bakterier 
  • Panikangst hvis man tror, at man er kommet i kontakt med bakterier

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Hvis man ikke kommer i behandling, kan mysofobi - frygten for bakterier og snavs - nemt føre til mere alvorlige lidelser såsom obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur eller andre former for irrationel frygt. Frygten for urenheder kan hæmme en persons liv betydeligt, hvis denne nægter at befinde sig i situationer, hvor der kan være bakterier tilstede. Andres fejlagtige vurderinger af denne fobi kan også føre til fremmedgørelse og isolering af den lidende. Det er derfor, det er så vigtigt at komme i behandling, hvis symptomerne opstår.

Behandling af mysofobi

Mysofobi kan forværres med tiden, hvis man ikke kommer i behandling. Nogle anvender antidepressive midler eller stoffer, mens andre forsøger sig med ekstreme terapiformer. Hos GoMentor anbefaler vi, at du forsøger online terapi. De dygtige og professionelle psykologer, terapeuter og coaches på GoMentor kan guide dig gennem din lidelse. Hvis du vil genvinde kontrollen over dit liv, så brug GoMentor til at få hjælp.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.