Flyskræk

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

FlyskrækHvad er flyskræk?

Når man lider af flyskræk, indebærer det en frygt for at flyve, der forståeligt nok forekommer oftere og oftere i den moderne verden. Aviofobi er angst for at flyve, enten i et fly eller i en anden slags flyvende objekt. Det kan være så slemt, at man undgår at rejse, også selvom det bliver på bekostning af noget andet. Nogle gange er det en fobi i sig selv, og andre gange er det et resultat af andre former for frygt og typer af angst. Da aviofobi kan indeholde højdeskræk, klaustrofobi og andre lignende lidelser, er det ikke overraskende, at aviofobi ofte kommer på tale, når man taler om angstformer. Mange mennesker lider af flyskræk – i større eller mindre grad. Lidelsen kan dog udvikle sig til at være socialt og professionelt lammende, hvis man ikke gør noget ved det i tide.

Typiske tegn på flyskræk

Der er typisk to hovedårsager til flyskræk: Den rationelle, som siger, at et fly kan falde ned, og den irrationelle, som har psykologisk karakter og indebærer frygten for at miste kontrollen i uvante omgivelser – højt oppe i luften, fastspændt og låst inde sammen med en masse ukendte mennesker. Det kan bestå af tvangstanker, som fortæller en, at man skal frygte at flyve i en eller anden grad. Symptomerne på aviofobi kan variere fra at være milde – angst og bekymring over at flyve i et fly – til at være mere ekstreme – undgåelse samt fysiske symptomer, såsom kvalme og panikangst, mens man boarder eller blot kigger på et fly. Er aviofobien forbundet med en traumatisk oplevelse, kan en gentagelse af en sådan oplevelse desuden skabe værre angsttilstande. På GoMentor.dk har vi professionelle terapeuter, som forstår, hvad aviofobe går igennem, og vi kan hjælpe dem med at overvinde deres frygt, så det bliver nemmere at leve et mere almindeligt og komplet liv. De typiske tegn på flyskræk er:

 • En irrationel angst for at flyve i fly, helikopter eller på anden måde
 • Angst, når man konfronteres med muligheden for at flyve eller boarde et fly
 • Hjertebanken, højt blodtryk eller panikangst, mens man boarder et fly
 • At være ude af stand til gå ind i en lufthavn uden at være bange

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Da det med tiden er blevet mere almindeligt at flyve til forskellige destinationer, er flyskræk en kontant kamp for tusinder af mennesker. Er man konstant tilbageholdende med at rejse, kan man risikere ikke at se sin familie og sine venner, fordi angsten tager overhånd. Flyskræk kan også være en ulempe i forretningslivet, da flere og flere flyver til forskellige møder på tværs af lande, hvilket kan bremse en i sin professionelle karriere.

Overvind din flyskræk

Kan du nikke genkendelse til nogle af symptomerne på flyskræk? Så er det måske en god ide at forsøge at forebygge den, inden den tager overhånd. Det kan ofte hjælpe dig til at slappe mere af og nyde flyturen. Både før og under rejsen, er der nogle ting, som kan være med til at hjælpe dig lettere igennem din angst for at skulle flyve. Det har vi samlet i nogle gode råd til dig:

Inden flyturen:

 • Kom altid i god tid, før en flyrejse. Du undgår derved stress, som kan have en irriterende virkning på dig
 • I lufthavnen kan du evt. også finde ro ved at se på, hvor roligt de andre flyrejsende tager det
 • Spis en nærende kost før flyveturen. Du bør føle dig godt tilpas for at kunne finde ro ombord
 • Hold igen med kaffe/energidrik, inden du skal flyve, så du er helt afslappet, før du går ombord
 • Medbring en bog eller andet, du kan beskæftige dig med, da det kan være med til at aflede dine tanker
 • Skaf viden om flyvesikkerhed som et godt redskab til at modarbejde negative tanker

Under flyveturen:

 • Sørg for at kontrollere dit åndedræt. Undgå at hyperventilere
 • Drik kun lidt eller helst intet alkohol
 • Hold dine tanker beskæftigede - læs aviser, en medbragt bog, se en film eller andet

Behandlingsmetoderne kan variere, afhængigt af årsagen til frygten. Hos GoMentor kan de professionelle terapeuter og psykologer guide og coache dig, så du kan identificere dine faldgruber og få en bedre forståelse for årsagerne til din angst. Ved at få større kendskab til, hvordan flyvning foregår og derved identificere roden til dine problemer, kan du direkte konfrontere aviofobien og forhindre den i at have en negativ indflydelse på dit liv, såsom at udvikle andre angstlidelser eller depression. Du kan også få online terapi via GoMentor, som kan være mere fleksibelt og nemt for dig.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.