Frygt for at kaste op

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er emetofobi?

Selvom emetofobi er en af de mest almindelige fobier i verden, så er forskningen på dette område mangelfuld. Emetofobi er frygten for at kaste op eller komme i situationer, hvor der er fare for at kaste op. Der er en række underkategorier af denne lidelse, såsom frygten for selve opkastningen, frygten for at se opkast eller være i nærheden af det samt frygten for at se nogen kaste op. Når der er så mange aspekter af denne frygt, kan det være overraskende, at der ikke er forsket mere på området. På trods af det er der dog mange behandlingsmuligheder. En af disse er online terapi for emetofobi på GoMentor. Før vi forklarer, hvordan du kan få hjælp med denne fobi, vil vi præsentere flere facts om emetofobi.

Symptomer på emetofobi - frygt for at kaste op

Personer der lider af stærk emetofobi oplever angst eller endda panik, når de konfronteres med opkast eller muligheden for at kaste op. Kvalme kan også forårsage denne frygt, hvorfor de også helst undgår mennesker, der har kvalme. Denne frygt kan også føre til andre sociale angstformer og dermed være overvældende for de, der lider af emetofobi. Hos GoMentor har vi hjælpsomme medarbejdere, der kan hjælpe dig med at bekæmpe denne labyrint af frygt og frustration, så du kan få et mere tilfredsstillende liv og samtidig undgå de risici, der er forbundet med emetofobi.

  • Udvikle angstsymptomer, når man har kvalme, eller når man kaster op.
  • Undgå situationer, hvor man kan få en virus eller anden form for maveonde, der kan føre til, at man kaster op, også selvom afholdelsen betyder, at det er på bekostning af en selv.
  • Tilbageholdenhed ved at spise noget, når man ikke ved, hvordan det er tilberedt.

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Personer, der lider af svær grad af emetofobi, har ofte problemer med at leve et normalt liv. Deres frygt for at kaste op kan få dem til at undgå at være i nærheden af børn og alkohol. Det kan være svært at beholde et job, da der kan være frygt for at få maveinfluenza, hvilket øger den konstante frygt for at kaste op og begrænser deres indsats på arbejde. Det er for det meste kvinder, der lider er emetofobi, og disse kvinder udsætter eller helt undgår graviditet af frygt for at kaste op om morgenen. Fobien kan også komplicere madlavningen, da de der lider af emetofobi er meget omhyggelige med tilberedelsen og indtagelsen af måden. I sjældne tilfælde kan det endda føre til en sjælden type anoreksi, hvor manglende indtagelse af mad ikke er forbundet med kropsbilledet, men forbundet til angsten for at kaste op, hvis man spise noget, man ikke kan tåle.

Behandling af emetofobi - frygt for at kaste op

På grund af den manglende forskning på området udvikles der til stadighed effektive behandlingsmetoder. Man har haft succes med hypnose og andre terapiformer, der også kan afhjælpe angstlidelser. De dygtige psykologer og terapeuter på GoMentor kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken behandlingsmetode der passer bedst til dig, samt give dig den nødvendige viden om lidelsen, så du kan føle dig mere tryg, mens du bekæmper denne fobi.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.