PART 3: Stop depression med disse 5 trin

Skrevet d. 13-3-2022 13:24:11 af Andreas Mouritzen - Psykolog, Mindfulness instruktør

Hvordan stopper jeg med at være deprimeret?


Det er et rigtig godt spørgsmål!


Jeg tænker du er her, fordi du godt kunne undvære en depression, og håber på at finde svaret her. Det gør du heldigvis!


Det siger jeg ikke, fordi jeg kan forestille mig det, eller at det lyder fedt. Men fordi jeg har oplevet det virkelig mange gange. Når folk forstår og bruger den teknik eller værktøj som jeg gennemgår om lidt, så stopper de automatisk deres depression.


Det er som regel en proces, der tager som regel ca 2 uger. Den første uge kan du regne med at du oplever markant mindre depression, og at du er i stand til at foretage ændringer i din hverdag og liv generelt. De valg er i skarp kontrast til den måde du har levet på, og derfor bringer de valg nye og friske ting med sig. Ting du sætter pris på.


Anden uge, beskriver folk lidt som de vågner op. Der er sjældent depression tilstede i et nævneværdigt omfang. Det er her du kan have svært ved at forstå, at det rent faktisk kan være slut. Det kan det heldigvis, man kan altid gå tilbage til depressionen, men det er meget nemt at fortsætte ud af den vej man allerede er på. Her er det en god ide at begynde på at finde ud af, hvad der skal ske i ens liv nu. Skal man tilbage på arbejde eller uddannelse? Skal man bruge den fritid man pludselig har til at starte en ny hobby. Pointen det her er, at hjernen har brug for et sted at bevæge sig hen imod, når den pludselig ikke har depression til hænge ud med mere :)


STEP 1: Depression, ændres ikke ved at tage sig sammen. Du er bare nødt til at være ærlig om, hvorfor du ønsker at ændre det. Ellers betyder det ikke noget, og som regel vil man gerne gemme sig for, at det faktisk er noget der ødelægger ens liv mere og mere, dag efter dag. Om det så er ens arbejde man mister, eller partner, eller om man føler sig som en dårlig forældre. Pointen, er at man ændrer sig ikke, hvis man vejer 250kg og siger man har store knogler og er lidt overvægtig....


Det næste skridt har ingen effekt, fordi man ikke tager det seriøst, med mindre man har lavet step 1.


STEP 2: Depression er en tilstand man går ind i ligesom vrede, glæde eller andet. Derfor kan man også gå ud af den. Step 2, handler om at finde ud af, hvad du siger til dig selv når du er aller mest deprimeret. Man siger som regel 2-3 sætning med helt specifikke ord, der får en til at være deprimeret. Eksempler på dette kan være: "hvorfor kan jeg heller aldrig finde ud af noget", "Jeg er helt alene", "jeg magter det ikke", "det er helt uoverskueligt" etc. Jeg tror du forstå pointen, og disse kan varierer i intensitet. Når du ved, hvad du plejer at sige til dig selv, når du er aller mest deprimeret, så skriv det ned. Derefter kan du prøve at sige det på samme måde som når du oplever depression, men gør det når du er glad eller andet. Så vil du se, at du på kommando kan blive deprimeret.


STEP 3: Hvad gør du med din krop når du er deprimeret? Hænger hele kroppen og du kigger ned af, mens skuldrene er oppe og du har en overfladisk vejrtrækning. Måske gør du noget specifikt med hænder og arme. Læg mærke til alle detaljer. Man gør altid noget specifikt. Skriv det ned, det er uendelig vigtigt! Du kan lege her. Når du siger de ord du skal sige for at blive deprimeret, så læg mærke til, hvad din krop begynder at gøre, når du så bliver deprimeret. Så kan du ændre det. Hvis dine arme begynder at blive holdt ind til kroppen eller du måske nusser eller klør dig selv, stop det og lig dem fladt på dine lår. Observer, hvordan følelsen af depression ændrer sig. Du kan gøre dette indtil det ikke, er spændende mere.


STEP 4: Den kan tricky, men samtidig har den også mest magt over dig. Den giver direkte adgang til ens underbevidsthed, og kan være med til at vise dig, hvorfor du er blevet deprimeret og hvorfor det måske ikke er første gang. Sig det her spørgsmål når du er deprimeret, og lig mærke til hvad svaret er. "Hvad skal jeg tro om mig selv og verden, for at kunne være deprimeret?". Nogen tror at de er alene i verden, mens andre føler de ikke er gode nok på et helt fundamentalt plan. For at finde frem til noget du kan aktivt bruge her, er du nødt til at være vedholdende og stille flere spørgsmål, så du kan se, hvilken forestilling du har om verden eller dig selv, for at du kan blive deprimeret. Hvis man fx. er overbevist om at verden er fantastisk og alt hvad man har brug for, for at være lykkelig lige nu, allerede er inden i dig. Så er det meget svært at være deprimeret, synes du ikke? Så man har helt andre overbevisninger. Disse dikterer dit fokus, og vi skal finde frem til dem. Skriv det ned, når du finder frem til dem.


STEP 5: Det er her vi bryder det hele, og vi gør det så mange gange, at hjernen har svært ved at finde tilbage til depressionen, og hvis du gør det igen og igen og igen i ca 1 time. Så stopper du med at være deprimeret, hvis du har fulgt step 1-4 grundigt.


Hvis din krop falder sammen og du nusser dig selv, så retter du dig op, og holder dine hænder på lårene. Mærk hvordan følelsen ændrer sig. Du kan her begynde at bruge andre ord end dem du fandt frem i step 2. Det gør du ved at stille spørgsmål. Spørgsmål ændrer både dine ord og dit fokus. Hvis du er blevet snydt for 20-100 kr i netto, kan man godt blive irriteret fordi man fokuserer på, hvad man har mistet. Men hvis man stiller sig selv spørgsmålet "betyder det her noget om 10 år", så får man et andet fokus og bruger andre ord, og pludselig kan man grine lidt af sig selv.


Du kan tænke over hvilke spørgsmål du synes er gode for dig. Til inspiration virker dette fantastisk "Hvis jeg gerne vil være taknemmelig lige nu, hvad kan jeg så være taknemmelig for?". Der er uendeligt mange spørgsmål der kan ændre dig lige nu. Så gå bare i gang med at finde på dem lige nu.


Til sidst vil jeg fortælle, det her virker. Men intet i verden virker, hvis ikke du gør dig umage. Det er nemt at gøre uden at have en intention om, at ændre sig selv, og så sige at det ikke virkede. Men det er ret fantastisk, at gøre noget med vilje og ønske om at være en anden, og så se det ske i løbet af 15 minutter!


Skriv endelig til mig herinde, når du har øvet dig og set, hvad der sker. Jeg vil utrolig gerne høre om din oplevelse! Hvis du har spørgsmål eller mangler forståelse før, du lige kommer det sidste af vejen, så bare tag kontakt, så svarer jeg gerne!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.