Efterfødselsreaktion

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

EfterfødselsreaktionHvad er en efterfødselsreaktion?

Det er meget almindeligt at få nedture og opleve følelsen af frustration, manglende overskud og tid, når man får børn. At blive forældre er en stor opgave, som kræver meget arbejde - til gengæld får man også meget kærlighed igen samt glæden ved at have fået et barn. For at kunne mærke de glade følelser, er det dermed vigtigt, at man husker at lytte til sig selv og sin krop og - vigtigst af alt - husker at tale om det. Der sker nemlig mange psykiske og kropslige forandringer, når man har født, som kan give negative reaktioner i efterfødselsperioden. De fleste kvinder oplever også at få en "tudetur" på et eller andet tidspunkt i denne periode, hvilket er en naturlig følelsesmæssig reaktion på de mange omvæltninger. Det, man skal være opmærksom på, er dog, at de negative følelser ikke tager overhånd og bliver til hverdag. Når man dertil, kan det være nødvendigt at søge hjælp.

Symptomer på efterfødselsreaktion

Det er meget forskelligt, hvem der får reaktioner efter en fødsel, og hvordan de kommer til udtryk. Dog er der en række tegn, som typisk går igen. Det rammer hyppigt kvinder, men ses mere og mere hos mænd også. Er man ikke opmærksom på sig selv og sine følelser i forbindelse med en fødsel, kan det udvikle sig til en fødselsdepression, hvilket kan give længerevarende psykiske og følelsesmæssige konsekvenser for både dig og dit barn.

 

Hyppige symptomer hos kvinder:

 • Følelsesmæssig uligevægt
 • Depression og ked af det
 • Svært at være alene med barnet
 • Synes ikke, man slår til i rollen som mor og kæreste
 • Føler, at det hele er uoverskueligt
 • Angst og bekymring

Hypige symptomer hos mænd:

 • Lavere stresstærskel
 • Vredesudbrud, aggressivitet, udadreagerende adfærd, besvær med selvkontrol
 • Følelse af udbrændthed og tomhed
 • Jalousi - ofte over mors kærlighed til barnet
 • Irritabilitet, rastløshed og frustration
 • Benægtelse af at have det dårligt
 • Måske tilbagetrækning fra relationer - social isolation
 • Arbejdsnarkomani
 • Stiller krav om selvstændighed og afvisning af hjælp

Som mor, er man - af praktiske og biologiske årsager - ofte meget tæt på sit barn det første år. Barnet skal ammes, og det er især vigtigt, at det får en masse omsorg og kærlighed fra helt lille af. Det kan, for nogle fædre, være en stor omvæltning, da der bliver mindre eller næsten ingen tid til at fokusere på kærligheden mellem hinanden. Det kan ofte medføre jalousi, irritation og frustration samt følelsen af ikke at være god nok. For at undgå disse udfordringer i parforholdet, er det vigtigt at have en sund kommunikation. Her vil en åben dialog om sine tanker og følelser kunne dæmpe disse frustrationer og skabe en større forståelse for situationen for begge parters vinkel. På den måde vil I lettere kunne komme igennem de første år, hvor det typisk kræver meget tid og opmærksomhed for den lille. Har I svært ved at se, hvordan det er muligt for jer, kan parterapi eller individuel terapi med rådgivning og redskaber være en mulighed for jer.


Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer på en efterfødselsreaktion? For at sikre dig, om du viser tegn på at udvikle en depression, kan du tage vores depressionstest.

Få hjælp til din efterfødselsreaktion

Hos GoMentor ved vi, at det er en krævende og udfordrende omvæltning at få børn - start derfor med at stille lavere krav til dig selv og din partner. Vores tilknyttede mentorer tilbyder både parterapi, psykoterapi og rådgivning til dig, der står med en efterfødselsreaktion. Uanset om det er en psykolog eller en psykoterapeut, du ønsker at tale med, er der mulighed for at få online terapi via GoMentor, så du kan få hjælp, hvor og når du har brug for det. Ønsker du i stedet et personligt møde med din mentor, er dette selvfølgelig også en mulighed. Det vigtigste er dog, at du finder en mentor, du føler dig tryg ved. Se oversigten over vores psykologer og psykoterapeuter, der ved alt om udfordringerne efter en fødsel, og som har erfaring med fødselsdepressioner og efterfødselsreaktioner, nedenfor eller søg mere specifikt via 'Find ekspert'-knappen.

Få hjælp til efterfødselsreaktion

Sanne Kirstine Holm Jørgen Rump Zenna Grundtvig Mark Hinchely
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Efterfødselsreaktion

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.