Fødselsdepression - Når barslen ikke kun er lykkelig

Skrevet d. 21-3-2022 17:53:42 af Stine Dahl - Psykolog

At blive forælder er noget af det største, vi kommer til at opleve. Derfor kan det også gøre ekstra ondt, hvis lykken i den første tid med dit lille barn udebliver.


At føle sig forkert

Det kan være forbundet med en masse selvbebrejdelse at indrømme, at man ikke er glad og lykkelig i sin barsel. Derudover beskriver mange et stort indre og ydre forventningspres til sin nye rolle som mor eller far, og det kan føles som om, at man fejler, når den første tid efter fødslen ikke går som forventet. Det kan efterlade en med en følelse af stor usikkerhed, ensomhed og skam.


At bryde med tabuet

På trods af at rigtig mange gravide og barslende kvinder og mænd oplever svære følelser, er de desværre fortsat et stort tabu. Det betyder også, at det kan være svært at række ud efter hjælp og tale åbent om sin situation. Særligt mange kvinder fortæller om frygt for at blive stemplet som dårlige mødre, hvis de fortæller andre, hvordan de har det.

At gå med de svære følelser selv kan være med til at forstærke nedtryktheden og dermed øge chancerne for en fødselsdepression. Derfor er det vigtigt at få sat ord på sine følelser over for sin partner, en god ven, familie eller at søge professionel støtte. Og husk på, at sårbarhed er en styrke – især når man lige er blevet mor eller far. Det er en nødvendig del af den udviklingsproces, man gennemgår i sit forældreskab, og er med til at modne en som mor eller far.


Når de svære følelser udvikler sig til en fødselsdepression

Det er helt normalt at være både usikker, ked af det og frustreret som ny forælder. Men oplever du, at din nedtrykthed varer ved i flere uger, og at du har svært ved at føle glæde, er det vigtigt at søge professionel hjælp, da det kan være indledende tegn på en fødselsdepression. Heldigvis ved man, at tidlig behandling, når symptomerne opstår, virker. Det kan både gøre forløbet kortere og mildere og beskytte mod en fødselsdepression ved ny graviditet og fødsel.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.