Krigstraumer

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

KrigstraumerHvad er krigstraumer?

En af de første former for traumer, man anerkendte, er krigstraumer. Nye studier viser, at faktiske ændringer i hjernen kan vare i op til et år efter endt udstationering. Disse traumer opstår som en konsekvens af nogle af de skrækkelige scenarier, man kan opleve under en krig. Et eksempel på en begivenhed, der kan forårsage et alvorligt krigstraume, er beskydning fra egen side. Den psykiske skade kan vare i mange år efter og medføre andre problemer, både psykisk, fysisk og socialt. Selvom de fleste undviger behandling af krigstraumer igennem alt for lang tid, tilbyder GoMentor bl.a. online terapi, så man lettere kan få hjælp til at håndtere dem.

Derfor får man krigstraumer

Når man, i forbindelse med udstationering, kronisk set er udsat for stressede situationer, begynder hjernen at fungere anderledes, så den bedre kan fungere i et hårdt krigsmiljø. Den kognitive tankegang kan blive påvirket, når soldater står over for livstruende situationer igennem længere perioder. Dette kan vare ved, efter man er kommet hjem fra krigszonen, og medføre traumer forårsaget af krigen. Foruden de fysiologiske ændringer i hjernen, kan krig medføre, at man ændrer sig drastisk som person. Dette kan føre til parforholdsproblemer, sociale problemer generelt samt en lang række mentale forstyrrelser.

 

 

Symptomer på krigstraumer

Symptomerne på krigstraumer ligner symptomerne på andre typer traumer. De relaterer sig til de ændringer, der sker med hjernen, når man er udstationeret. Eksempelvis har soldater ofte behov for at måtte tænke og reagere hurtigt for at overleve i en given situation. Det er dog ikke nødvendigt, endsige gavnligt, at være i dette mentale beredskab igennem længere tid i en civil, social kontekst. Derudover vil man måske kunne observere opmærksomhedsforstyrrelser. Når man er i felten, har man en tendens til at fortrænge ting, der ikke er afgørende for ens overlevelse. Dette kan føre til en opmærksomhedsforstyrrelse, når man vender tilbage til den civile verden. Mange udviser også symptomer på post-traumatisk stress syndrom (PTSD) og får måske endda stillet diagnosen.

Typiske tegn på, man har et krigstraume:

  • Hukommelsestab
  • Vrede
  • Irritabilitet
  • Tilbagetrækning fra familie og venner
  • Opmærksomhedsforstyrrelser

Genkender du nogle af disse symptomer hos dig eller en, du kender, som har oplevet eller deltaget i en krig, bør man søge professionel hjælp straks. Det er vigtigt, man ikke lukker af for disse følelser, men reagere for at bearbejde dem. Jo hurtigere, man kommer i behandling for krigstraumer, jo lettere bliver det at komme tilbage til en mere "normal" og velfungerende hverdag.

Behandling af krigstraumer

Hos GoMentor har vi tilknyttet en række psykologer, der specialiserer inden for traumer, herunder krigstraumer. På grund af de voldsomme ting, soldater oplever i krigssituationer, er det vigtigt, man får hjælp, når man kommer tilbage til en mere "normal" verden. Vores tilknyttede terapeuter kan bidrage med praktisk information, der kan være gavnligt, når man skal reintegrere sig i det civile liv og ændre sin kognitive tænkning. Nogle gange vil det være behandling nok for nogle blot at vide, at man ikke står alene. Du kan både få online terapi via GoMentor eller aftale fysiske møder med psykologen, alt efter dine behov og din situation. Find derfor en psykolog her, så du kan få hjælp, inden traumerne tager over i dit liv.

Få hjælp til krigstraumer

Frederik Engels Gertrud Lykke Susie Bjørnvad Inge Merete Søndergaard
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.