Narcissistisk personlighedsforstyrrelse

af GoMentor

Sidst opdateret 1-12-2021

Reviewer Troels Sletved (Admin)

Der er mange der godt kan lide at tale om sig selv, og måske også overdrive ens positive kvaliteter, men hvis denne adfærd bliver ekstrem og man bliver opslugt af sit eget liv, kan det indikere problemer med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Behovet for konstant anerkendelse og ros, kombineret med en oppustet følelse af vigtighed kan være svært at have med at gøre for andre, hvilket kan medføre sociale og interpersonelle problemer for personer med denne lidelse. Selvom personer med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse kan virke bitre udadtil, er de typisk meget skrøbelige indadtil, og har svært ved at håndtere kritik. Her hos GoMentor.dk har vi udarbejdet en platform, hvor man kan få online behandling af narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Vi forstår de særlige behov hos folk med denne lidelse. 

Årsager til narcissistisk personlighedsforstyrrelse

Man ved ikke meget om de præcise årsager til narcissistisk personlighedsforstyrrelse, men for de fleste opstår det i den tidlige voksenalder. Som med andre personlighedsforstyrrelser kan arvelighed spille en lille rolle, men oftest findes de egentlige grunde i barndommen. Hvad end det er misbrug, forsømmelse eller overdreven forkælelse, er der nogle typer af forældreskab der medfører større risiko for, at narcissistisk personlighedsforstyrrelse bliver et problem. En anden grund til, at denne forstyrrelse opstår, kan være fysiske problemer af neurologisk karakter. 

Symptomer på og risici ved narcissistisk personlighedsforstyrrelse

Der er en del tegn der kan indikere, at en person lider af en narcissistisk personlighedsforstyrrelse lige fra ekstreme følelser af selv-vigtighed til manglende empati til et konstant behov for opmærksomhed. Vedvarende fantasier om succes, magt eller perfekt kærlighed er også tegn der kan vise sig. Personer med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse kan typisk ikke sætte sig i andres sted, hvilket kan gøre det svært for dem at fungere socialt. Denne lidelse kan også have en negativ effekt på parforhold. Jo tidligere behandling påbegyndes, jo større er chancerne for succes.

  • Man reagerer på kritik med vrede, skam og ydmygelse
  • Man praler med sine talenter og overdriver dem
  • Man fantaserer omkring penge, magt eller perfekt kærlighed
  • Man kræver konstant opmærksomhed og beundring
  • Manglende empati
  • Man er besat af sig selv
  • Man føler sig vigtig
  • Man overdriver sine bedrifter
  • Man har en urealistisk forventning om positive behandling
  • Selviske mål
 

Behandling af narcissistisk personlighedsforstyrrelse

Psykoterapi har længe været den anvendte behandlingsform for narcissistisk personlighedsforstyrrelse, og via GoMentor kan dette eks. foregå med en online psykolog eller en online coach via GoMentor 24/7, hvor du sikkert og nemt kan skrive og afholde videosamtaler. Vi har tilknyttet psykologer og psykoterapeuter der er specialiserede indenfor narcissistisk personlighedsforstyrrelse, og de kan bidrage med praktisk viden til, hvordan man kommer over denne lidelse og undgår de negative effekter det kan have på ens liv.

På GoMentor kan du ligeledes finde hjælp til behandling af angst, depression, stress eller parforholdproblemer.  

Find en god psykolog eller terapeut nær dig:

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.