Parterapi

af GoMentor

Sidst opdateret 29-11-2021

Reviewer Troels Sletved (Admin)

ParterapiHvad er parterapi?

Der kan være mange årsager til at et par vælger at gå i parterapi. Ofte kan det være på grund af kommunikations problemer, hvor parterne i parforholdet kan blive frustrerede på hinanden og gøre at små samtaler, ofte ender i større diskussioner. Eller det kan være problemer med sexlivet, hvor det ender med at parret kun sjældent eller måske aldrig har sex. Som årene går i parforholdet kan intimiteten og kærestetiden hurtigt blive nedprioriteret, til fordel for daglige praktiske gøremål, såsom vasketøj, rengøring, arbejde mm. Eller det kan være der har været familieforøgelse og børnene optager meget af tiden, så der ikke længere er noget ”du-og-jeg” tid. Dette kan skabe en følelse hos den ene eller hos begge af parterne, at de bliver overset, eller hvis de ikke får talt om det, helt tror at den anden part er ligeglad med forholdet. Fastlåste problemstillinger og længerevarende skænderier kan føre til, at gnisten i parforholdet forsvinder, hvilket videre kan føre til utroskab, hvis den ene part søger og finder intimitet uden for forholdet.

Hvis noget af dette lyder bekendt for jeres parforhold, kan parterapi være gavnligt for jer. Parterapi og rådgivning udstyrer jer med de redskaber, der skal bruges til at bearbejde de udfordringer i står overfor. Parterapi bruges til at hjælpe par med at blive bedre til at håndtere de problemer, der måtte opstå i løbet af deres parforhold. Faktisk kan det også være givende, når forholdet er forbi, så begge parter kan blive bedre rustet til den følelsesmæssige rutsjetur, et brud kan medføre.


Er du i tvivl om hvorvidt det parforhold du befinder dig i, giver dig det som du har brug for? Tag en parforholdstest her.


Når vi taler om parterapi forbinder vi det gerne med et kæreste forhold, men mange flere typer af forhold kan have gavn af en form for parterapi. Mange af de redskaber der bliver brugt i parterapi kan også blive brugt mellem andre relationer, det kan være forholdet mellem forældre/børn, eller i familien generelt. Læs mere om familieterapi her.

Hvordan parterapi kan hjælpe jer

En af de vigtigste ting at huske er, at der ikke findes en magisk formel, som kan redde alle forhold. Det kræver også fuldstændig ærlighed fra alle involverede parter. Hvis ikke terapeuten kender til de rigtige omstændigheder, er det sværere for ham eller hende at hjælpe jer. Ærlighed er også et godt fundament for et succesfuldt langtidsforhold. Når begge parter indvilliger i terapi, både sammen og hver for sig, øger man chancerne for at undgå et brud på parforholdet. Nogle mennesker kan helt foretrække at være i et dårligt forhold, fremfor at gå fra en person, fordi de frygter at være alene. Parterapi kan hjælpe til at løse konflikter, før de forårsager uoprettelig skade på parforholdet. Parterapi kan således hjælpe med at styrke parforholdet ved, at en neutral person rådgiver med konkrete værktøjer og teknikker.


Dette kan parterapi hjælpe med:

  • Fjerne tanker om et muligt brud
  • Genskabe gnisten
  • Bedre kommunikation
  • Bedre sexliv
  • Styrke indbyrdes tillid

Online parterapi hos GoMentor

Her hos GoMentor har vi tilknyttet en række terapeuter, som kan hjælpe med parterapi, uanset hvilke udfordringer og baggrunde I måtte have. Her er det muligt at få terapi ved fysisk fremmøde eller ved online parterapi, hvilket kan være gavnligt i den travle hverdag. Det kan hjælpe jer til at blive bedre til at møde de udfordringer, der er forbundet med at være i et parforhold. Om det vedrører magtkampe, utroskab eller andet svigt, er der mange konflikter, der kan løses bedre, hvis man inddrager en neutral person med speciale i at løse parforholdsproblemer. Selv hvis man er i et sundt parforhold uden nogle nævneværdige problemer, kan der stadig være fordele ved at få parterapi. Vores tilknyttede terapeuter specialiserer sig i alle former for parforhold, og uanset hvilken udfordring I står overfor, vil I kunne få vejledning og inputs til, hvordan I bliver styrket.

Find parterapeut i nærheden

Søger du og din partner parterapi, eller har du brug for en uforpligtende snak med en af GoMentors mange mentorer der tilbyder parterapi. Så kan du herunder se de mentorer vi har, i nogle af de større danske byer.

Metoder i parterapi

Parterapeut er i Danmark ikke en beskyttet titel, hvorfor alle som udgangspunkt kan kalde sig parterapeut. Dog vil en parterapeut oftest være en Psykolog, Psykoterapeut, Sexolog eller Parcoach der har taget kurser eller en privat parterapi uddannelse og derved specialiseret sig indenfor parforhold og/eller relationer, samt evt. kommunikation og kærlighed. Der er derved også flere forskellige metoder der bliver brugt i parterapi.

Disse metoder er for eksempel:

Ægteskabsrådgivning

Ikke alle ægteskaber kræver rådgivning, men mange vil erfare, at det kan være rart alligevel. For at kunne føre et langt og sundt forhold, er det vigtigt, man er i stand til at spotte og løse konflikterne, før de vokser sig store. Ægteskabsrådgivning er en terapitype, der kan hjælpe et par til at få et mere fyldestgørende ægteskab. For gifte par, der gerne vil redde sit ægteskab, kan denne form for rådgivning meget vel vise sig at være løsningen. Andre bruger ægteskabsrådgivning, før et problem opstår, så man er bedre forberedt på udfordringer og kan føre et sundt og lykkeligt ægteskab. Denne form for specialiseret terapi kan være enormt gavnlig i forhold til at lære begge parter til bedre at håndtere problemerne, før de udvikler sig og endda kan føre til separation eller skilsmisse.

 

Ægteskabsrådgivning før ægteskabet

Dette er en form for forebyggende rådgivning. Nogle gange kan det være sundt for et par at tale med en erfaren parterapeut, før de slår pjalterne endegyldigt sammen. På den måde er de bedre forberedt på, hvad de går ind til med ægteskabet og er forberedt på de problemer, der kan opstå. Især unge par kan drage fordel af at have en med lidt mere erfaring til at dele ud af sin viden og praktiske råd til, hvordan man fører et langt og sundt ægteskab. I en tid, hvor skilsmisseraten er enormt høj, kan det måske hjælpe at prøve at forebygge problemer, før de opstår, blot ved hjælp af rådgivning, før man indgår i et ægteskab.

 

Ægteskabsrådgivning for specifikke problemer

Selv hvis man, som par, ikke har fået rådgivning før ægteskabet, kan det stadig have en positiv effekt på parforholdet, efter problemerne er opstået, i et hvilket som helst stadie af ægteskabet. Der er mange udfordringer, man står overfor, som par i den moderne verden. Nogle gange kan lidt inputs udefra være enormt gavnligt for alle involverede parter. For nogle kan det også være akavet at tale om emner som sex eller andre problemer i parforholdet, og det er endnu en grund til, at GoMentor tilbyder online ægteskabsrådgivning, så I kan få hjælp uanset tid og sted.


Ægteskabsrådgivning hjælper!

Som det tydeligt fremgår, vil der være mange tilfælde, hvor man vil kunne få gavn af ægteskabsrådgivning - også selvom der ikke foreligger et "alvorligt" problem i forholdet. Nogle gange kan det, at tale om anliggender omkring sit parforhold med en terapeut, give det ekstra, der hjælper til, at man kan have et sundt parforhold. Mange oplever også, at det er nemmere at håndtere problemerne, når man er udstyret med de rette værktøjer. Hos GoMentor har vores tilknyttede terapeuter den praktiske erfaring og knowhow, der kan gøre forskellen i et forhold, uanset hvor slemt det står til. Før man opgiver sin partner, kan ægteskabsrådgivning være en god idé, der kan være med til at redde forholdet og, på sigt, skabe noget helt specielt.

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.