Skam, selvværd og narcissisme

Skrevet d. 6-3-2020 14:09:46 af Birgitte Andersen - Psykoterapeut MPF


Der er mange måder at beskrive, hvad sundt selvværd er.


En beskrivelse jeg synes rammer plet er; 'fraværet af unødvendig skam'. Det betyder ikke, at mennesker med sundt selvværd betragter sig selv som værende fejlfri på nogen måde.

Men mennesker med sundt selvværd er i stand til at være realistiske over deres forventninger til sig selv, og at de accepterer og anerkender de dele af deres personlighed, som andre kunne betragtes som ’dårlige’ eller ’svage’.

Selvomsorg 

Faktisk er det evnen til at elske og drage omsorg for dig selv, hvad enten du er 'perfekt' eller ej, den største målestok for hvor sund et selvværd du har.

 Hvordan bliver skam til narcissisme?

Desværre kan børn, der bliver udsat for store mængder omsorgssvigt, skyld og skam, udvikle et selvforsvars mekanisme, der gør at de lukker så godt og grundigt ned for deres egen sårbarhed, at de heller ikke mærker andres. Herfra er der ikke langt til at de selv begynder at få psykopatiske og narcissistiske tendenser.

Hvad har skam at gøre med narcissisme? 


Er man vokset op med giftige mængder skam, kan skammen blive kronisk. Desværre er der mange mennesker, som lever et liv med kronisk skam. De har ofte et stort behov for at blive set som værende ’perfekte’, ’rigtige’ og i det hele taget 'bedre' end alle andre.

Hvordan kan det være? 

Angsten for igen at blive afvist eller nedgjort har sat så dybe spor, at behovet for ikke at genopleve den gamle skam, triumfer alt andet. Ved at give sig ud for at være 'perfekte', sikrer de (så godt som de nu kan) at de ikke bliver udsat for yderligere mere skam og smerte.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.