HSP – Hvordan er det at være sensitiv

af Christin Walter

Sidst opdateret 20-8-2020

Reviewer Unknown User

Hver 5. dansker er særligt sensitiv.


Særligt sensitive har et mere veludviklet nervesystem, hvilket betyder, at man mærker andre menneskers sindsstemning tydeligt. Man mærker, hvordan andre mennesker har det. Særligt sensitive har en tyndere skillevæg mellem bevidst og ubevidst. De har derfor lettere adgang til ubevidst materiale, hvilket bliver tydeligt i vores kreativitet og i vores drømmeliv.


kvinde sidder ved en sø hvor hun føler roMange særligt sensitive tror på, at der er en større sammenhæng, som de er en lille del af. De tror på noget, der er større end sig selv. De har typisk en ærefrygt for naturen og et godt forhold til dyr og planter. De bliver faktisk ladet op, når de er sammen med dyr og befinder sig i naturen. 70% af alle særligt sensitive er indadvendte, mens 30% er udadvendte. Med indadvendt menes, at man har et rigt indre liv. Dog har særligt sensitive ofte et lavt selvværd og vil derfor som kompensation arbejde hårdere end andre og blive meget dygtige inden for forskellige områder. Så der er en stor selvsikkerhed på det professionelle plan og samtidig en dyb usikkerhed på det indre plan. Høje standarder kompenserer for det lave selvværd.


For at lukke af for indtryk kan det hjælpe, at have solbriller på, eller gå med hat eller hue. Det kan også hjælpe, at have høretelefoner på med noget afstressende musik. For særligt sensitive er det utroligt vigtigt, at de lader deres indre batteri op, da de ellers bliver overstimuleret og hermed bliver en rigtig dårlig udgave af sig selv. Øvelser, hvor åndedræt og krop følges ad, virker meget effektivt.


Et lille hurtigt skænderi kan for nogle virke forfriskende, men for en særlig sensitiv har det en pris hver gang. Deres nervesystem kommer ud af balance, og de kan efterfølgende bruge lang tid på at komme i balance igen. At såre andre, gør så ondt på en særlig sensitiv, fordi de har svært ved at ignorere andres smerte. Det går dybt ind og giver skyld og skam følelser, hvis de ikke er bevidst om det.   


Jeg kan anbefale dig følgende litteratur omkring særlig sensitivitet:

 • “Elsk dig selv” af Ilse Sand
 • “Særligt sensitive mennesker” af Elaine N. Aron


Citat fra Ilse Sands bog: “Jeg kan nu forstå, hvorfor mit liv ser ud som det gør, og hvorfor jeg tænker, som jeg gør. Det er en enorm lettelse og befrielse at vide, at jeg bare er særlig sensitiv - og ikke svag eller ved at blive skør. Det har givet en frihed at få tingene puttet i de rette rammer. Og jeg kan nu meget bedre navigere rundt i min verden uden at give mig selv dårlig samvittighed over at må sige fra overfor flere ting”.


De kendte træk hos en særlig sensitiv:

 • Har et meget aktivt indre liv.
 • Har et nervesystem der er mere åbent end hos andre.
 • Er fødte “observatører” dvs. at de aktivt observerer det, der sker i deres omgivelser.
 • Er gode til at fordybe sig i et bestemt emne.
 • Ofte er de fødte terapeuter, de virker magnetisk tiltrækkende på andre pga. deres evne til at koncentrere sig, at være nærværende samt at kunne komme med brugbare løsningsforslag.
 • Har brug for tid til at tænke, før de taler.
 • Ofte kan blive overvældede af at være sammen med mange mennesker i længere tid af gangen. 
 • Trives rigtigt fint i deres eget selskab.
 • Har en meget veludviklet intuition og de fornemmer hurtigt, hvordan andre har det.
 • Udtrykker sig som regel bedre på skrift end på tale.
 • Kan have svært med høje lyde, skarpt lys og stærke dufte.
 • Kan virke “stille”, men fang dem omkring et emne de er passionerede omkring og de kan tale om det i timer.
 • Synes overfladisk small talk er lidt spild af tid, men vi elsker lange dybe én-til-én samtaler.


10 gaver ved at være særlig sensitiv....

 1. De er åbent sindede. Som særlig sensitiv, har de et helt naturligt åbent sind over for de oplevelser, som livet giver dem. De oplever ofte kunst, musik, naturen, kærligheden og samvær med andre mennesker på et meget dybt plan.
 2. De har stor selvindsigt. Deres indsigt i og omkring sig selv er tit meget stor. Det er en kæmpe fordel, når det kommer til at håndtere stress, og når det handler om ders egen personlige udvikling.
 3. De er kreative og gode til at skabe. De har en helt speciel evne til at skabe, og de har en evne til at skabe nye ting. De er kreative på mange forskellige niveauer og måder…og tænker tit “ud af boksen”, og de bruger evnerne på det, både privat og på deres job. 
 4. De er mestre i fordybelse (Og de elsker det!) De kan gå i dybden med et specielt område, og det kan de gøre i lang tid, uden at kede sig. Og fordi de har den fordybelsesevne, så kommer de tit frem med meget originale og innovative idéer til det område, de har fordybet sig i.
 5. De har en fleksibel tankegang. De er også kendt som “fritænkerne”. De normer, der gælder i deres omgivelser, lader de sig ikke begrænse af, og er rigtig gode til at sammensætte og kombinere forskellige typer af tænkning, trosretninger og overbevisninger.
 6. De er selvstændige. Kun ca. hver 5. af dem er særligt sensitive og vores karaktertræk gør, at de adskiller sig fra resten af befolkningen på forskellige måder. Men det gør dem bare mere selvstændige, og den her selvstændighed udvikler sig som regel mere og mere, jo ældre de bliver. De bliver som regel også bedre til at stå ved sig selv og deres selvstændighed jo mere de arbejder med sig selv. De vælger tit at gå en anden og anderledes vej end de fleste.
 7. De er meget omhyggelige, og har en evne til at se de helt små detaljer. Fordi de opfanger og bearbejder de fleste ting på et dybere plan, så har de ofte en formidabel evne til at være opmærksomme på de helt små detaljer ..... og især inden for de områder, de interesserer sig for, og som optager dem.
 8. De har en stor indlevelsesevne og forstår andre mennesker på et dybere plan. Ofte behøver de slet ikke ord for at fornemme, hvordan andre har det. De mærker simpelthen energien fra andre og tuner hurtigt ind på dem og fornemmer meget præcist, hvordan de har det. Det er en fantastisk evne at have, og især hvis de arbejder med mennesker. Dog skal det lige tilføjes her, at det kan medføre overstimulation hele tiden at suge alle de her informationer til sig som en “følelsesmæssig svamp”.
 9. De tager ansvar og er meget ansvarsbevidste over for deres egne følelser og handlinger såvel privat som professionelt.
 10. De er arbejdsomme. De er vant til at gøre en ekstra indsats, fordi de hele tiden skal forholde sig til vores omgivelser, der kan virke overstimulerende på dem. Har de først sat sig et mål, så opnår de det også, tit fordi de er så arbejdsomme og gør sig store anstrengelser for at opnå det.


Med de her dejlige fordele og evner, der lige er ridset op, følger også et ansvar for at udnytte og bruge dem. Særligt sensitive har EKSTRA gode muligheder for at skabe et godt liv for sig selv. Når de er i de rette omgivelser, så er de som fisk i vandet, og er ofte mere positive end gennemsnittet, fordi de er så åbne.


De her fordele skal du se som særlig sensitiv se som ressourcer, du kan trække på, men du bliver nødt til at trækkke dem aktivt frem og bruge dem. De er alle potentialer, så du har et ansvar for selv at bruge og udtrykke de evner og potentialer du har, som særligt sensitiv.


Skrevet af Christin Walter Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog

Få hjælp

Frederik Engels Gertrud Lykke Inge Merete Søndergaard Karen Hastrup
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp

Frederik Engels Gertrud Lykke Inge Merete Søndergaard Karen Hastrup
Få hjælp online fra 596 kr./md.

HSP – Hvordan er det at være sensitiv

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.