Identitetskrise

af GoMentor

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er en identitetskrise?

Kvinde med identitetskrise tager sin maske af, som tegn på at hun igen skifter personlighed

Har du svært ved at genkende dig selv? Kan du ikke længere håndtere situationer og problemer på samme måde, som du plejer? Så er du måske på vej ud i en livsændrende forandringsproces - en identitetskrise. "Krise" kan let komme til at lyde negativt og skal ikke nødvendigvis forstås sådan. Når du kommer i en krisetilstand, vil din måde at reagere og handle på ikke længere afspejle sig i din aktuelle adfærd, og du vil opleve almindelige situationer som værende uoverskuelige eller overvældende. Det kan ofte opstå, når man afslutter en livsfase og påbegynder en ny. Derfor skal man hellere se på det som en personlig forandring frem for en krise, da det handler om at finde sig selv igen - ofte en forbedret version.

Tegn på identitetskrise

Der kan være mange årsager til, hvorfor du gennemgår en personlighedskrise, og hvordan du kommer bedst igennem den. Det er en proces, hvor du oftest vil opleve følelsen af tvivl, frustration, forvirring og tristhed. Arbejder man ikke med at komme igennem krisen og lader disse følelser tage over, kan det give værre konsekvenser, såsom stress, angst og depression. Det er meget forskelligt, hvem der oftest bliver ramt, men de typiske situationer, som kan udløse en identitetskrise, er:

  • At få børn
  • Skilsmisse
  • Alvorlig sygdom
  • Sorg og tab - dødsfald eller ved at miste en, man har haft nær
  • Svigt og brud på tillid
  • Starte på ny uddannelse eller job
  • At miste sit job eller gå på pension
  • Overgangsalder - oftest kvinder
 

 

Det, der oftest medvirker til, at du oplever frustationer og tvivl omkring, hvem du er, og hvad du skal med dit liv, er, at du oplever en væsentlig begivenhed eller periode i dit liv. Disse er måske med til at rykke ved nogle grænser i situationer, du normalt ikke ved, hvordan du skal håndtere. Derfor vil du mærke en uro, som hober sig op og bliver til frustrationer. I nogle tilfælde kan du også opleve følelsen af manglende livsglæde og håbløshed samt udfordringen med, hvordan du kommer videre. For nogle, kan det medføre problemer med nære relationer og familie, hvis man ikke er i stand til at gribe situationen an hensigtsmæssigt. Når man går igennem en krise, der vedrører personlig forandring, kan det være svært at se ud over sine egne udfordringer, så man glemmer sine omgivelser.

Sådan kommer du igennem identitetskrisen

For at komme bedst muligt igennem en identitetskrise, kan du forsøge at bruge krisen positivt som en forandringsproces til at blive et bedre selv. På den måde kan du undgå konsekvenser, som lavt selvværd, lav selvtillid, stress, angst og depression, ved at arbejde konstruktivt med krisen. Det er dog vigtigt at huske, at der ikke er noget galt med dig, fordi du gennemgår en identitetskrise. Det betyder blot, at du mærker dig selv på et dybere niveau, hvilket kan være med til at skabe større forandringer - gerne forbedringer. Det kan samtidig give dig mulighed for at slippe tidligere karaktertræk, såsom frygt og pessimisme, eller give dig mere selvtillid, så du styrker din livskvalitet. Hos GoMentor har vi flere forskellige terapeuter og coaches, som står klar til at give dig den bedste hjælp og rådgivning. Her kan du få konkrete værktøjer til at sætte mål for din udvikling, så du kommer bedst ud af din livskrise. Specifikt ved identitetskriser, er det især kognitiv adfærdsterapi, der er en optimal behandlingsmetode, som flere af vores terapeuter er specialiserede i. Du kan også få hjælp i form af online coaching med GoMentor 24/7, hvor du kan få hjælp, uafhængigt af tid og sted.

 

Få hjælp til identitetskrise

Gertrud Lykke Michelle Poulsen Iben Zacho Inge Merete Søndergaard
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til identitetskrise

Gertrud Lykke Michelle Poulsen Iben Zacho Inge Merete Søndergaard
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Identitetskrise

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.