Selvskade

af GoMentor

Sidst opdateret 25-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde har udført selvskade som er vist i form af plastre på kroppen, hvor årsagerne til handlingen er nævnt

Hvad er selvskade?

Selvskade er en meget alvorlig tilstand, især teenagere oplever som en følgevirkning i forbindelse med større følelsesmæssige eller mentale problemer. Det sker ved, at man påfører fysisk skade på sin krop ved hjælp af metoder, såsom at skære eller stikke i sig selv, brændemærkning eller indtagelse af gift/kemikalier, uden at der dog er et ønske om at begå selvmord. Oftest bruger et barn/en ung, der volder skade på sig selv, det som en slags mekanisme for at overkomme stress eller traumatiske oplevelser, f.eks. i forbindelse med mobning, lavt selvværd eller tidligere overgreb. Der kan være stor risiko for, at disse mønstre af selvskade vil fortsætte og måske endda eskalere til at blive tvangstanker, hvis der ikke tages hånd om de forårsagende problemer.

Tegn man skal være opmærksom på

Størstedelen af tilfældene af selvskade sker ved, at barnet eller teenageren skærer eller stikker i sig selv med en skarp genstand – et begreb, der kaldes "cutting". Disse sår er ofte overfladiske og på steder, der nemt kan dækkes og skjules for andre. Fortsætter selvskaden, er der dog risiko for, at den bliver mere alvorlig og udvikler sig til, at barnet også brænder sig selv, hiver sit hår af, indtager giftige stoffer, medicin eller indføjer fremmedlegemer i sin krop – alle ting, der vil kunne forårsage infektioner, medicinske komplikationer eller i værste fald død. Børn eller teenagere, der lider af voldsom angst eller depression, eller som ofte udsættes for følelsesmæssige overgreb, vil måske ty til selvskade som en måde at slippe væk eller give afløb fra deres indre smerte.

 

 

 

De typiske tegn, på at man gør skade på sig selv, er:

  • Angst, angstanfald, depression eller dyb sorg
  • En fortid med psykisk vold, mishandling eller svigt
  • Selvforårsagede sår
  • Pludselige og gentagne helbredsproblemer, der kan være selvforårsagede

Genkender du nogle af disse tegn hos en, du kender, bør du søge kontakt til den selvskadende og forsigtigt forsøge at åbne op for emnet. Her er det vigtigt at introducere muligheden for samtaleterapi, så barnet eller teenageren får at vide, at der er mulighed for at få hjælp og slippe af med behovet for at udøve skade på sig selv fremadrettet. Reagerer man ikke i tide, kan den selvskadende udvikle spiseforstyrrelser, anoreksi og bulimi, eller svære psykiske lidelser.

Få hjælp mod selvskade

Hos GoMentor har vi en række tilknyttede mentorer, som kan hjælpe dig eller en, du kender, som har problemer med selvskade, både psykisk og fysisk. I disse tilfælde ved vi, hos GoMentor, at det er et følsomt område, som kan være svært at åbne sig op om. Derfor er det vigtigt, at man finder en mentor - enten en psykolog eller en psykoterapeut - man føler sig tryg ved. Der er mulighed for at aftale personlige møder med sin mentor samt online terapi, hvis man ikke har lyst eller mulighed for at møde op fysisk. Nedenfor kan du se listen over mentorer, der har erfaring med selvskade, herunder cutting, selvmordstanker og selvmordsforsøg, som kan hjælpe dig. Ellers kan du søge mere specifikt via 'Find ekspert'-knappen.

 

Få hjælp til at stoppe din selvskade

Gertrud Lykke Michelle Poulsen Rikke Rask Møller Susanne Schatz
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.