Seksuelle problemer

af GoMentor

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde sidder oprejst og har haft problemer under samleje. Hendes sexlyst er dalende og det ærger hun sig over, mens en fyr sover trygt ved siden afHvad er seksuelle problemer?

Seksuelle problemer - også kaldt seksuelle dysfunktioner - kan for nogle føles som et pinligt problem at skulle håndtere, hvilket er grunden til, at nogle ikke søger behandling - selv, hvis problemet opstår. Dette er en skam, fordi der er mange muligheder for behandling af seksuelle dysfunktioner. Her på GoMentor.dk tror vi på effekten af psykoterapi samt online behandling. Uanset den konkrete type af seksuelle dysfunktion, er der terapi og rådgivning, som kan hjælpe. Seksuel dysfunktion er et problem, der sker på et hvilket som helst tidspunkt under seksuel aktivitet og forårsager problemer. Årsagerne til disse kan variere, men der er mange risici, der medfølger. De fleste problemer vedrører personlige forhold, men andre problemer, såsom depression, kan også opstå. Dette er grunden til, at korrekt behandling er vigtigt, hvis der bliver stillet en diagnose for seksuelle dysfunktioner.

Typer af seksuelle dysfunktioner

 • Nedsat eller manglende sexlyst – Mangel på seksuel lyst eller seksuelle fantasier
 • Seksuel aversion – Undgåelse af sex kan forårsage alvorlige problemer i parforholdet. Mulighed for seksuelt samleje kan forårsage panikanfald
 • Kvindelig seksuel dysfunktion – Problemer, kvinder har med vådhed og hævelse af kønsdele under samleje
 • Erektil dysfunktion – Når manglende evne for en mand til at få erektion har en negativ effekt på vedkommendes tilværelse
 • Hæmmet orgasme hos kvinder – Når manglende evne for en kvinde til at opnå orgasme forårsager problemer i parforholdet
 • Hæmmet orgasme hos mænd – Når manglende evne til at få aktive orgasmer forårsager svære personlige og parforholdsmæssige problemer
 • Præmatur ejakulation – Når problemer, med for hurtig sædafgang hos manden, forårsager problemer i parforholdet
 • Dyspareuni – Fysisk eller psykisk smerte under samleje
 • Vaginisme – Ufrivillige spasmer i musklerne omkring vagina
 • Øget seksualdrift – Tidligere kaldt nymfomani, når en persons besættelse om tanken om seksuel aktivitet er ødelæggende for resten af deres tilværelse
 • Uspecificeret seksuel dysfunktion – Når en person udviser symptomer fra to eller flere seksuelle dysfunktioner, men årsagen ikke kan fastsættes til én
 

Årsager til seksuelle dysfunktioner

Afhængigt af den konkrete seksuelle dysfunktion man står overfor, som forårsager symptomerne, kan variere. Når dette er sagt, mener man, at disse primært er forårsaget af problemer i et eller alle disse tre områder: psykologisk, fysisk og miljømæssig. For nogle, er faktiske organproblemer årsag til dysfunktionerne. For andre, er det et mentalt problem. Sidst, kan misbrug eller andre negative miljømæssige forhold have en betydning for en persons sexliv. Uanset årsagen, kan psykoterapi hjælpe, hvis symptomerne viser sig. Selv ved psykiske problemer, bør seksuel dysfunktion konfronteres fra mange forskellige vinkler, såsom terapi med en sexolog.

Uspecificeret seksuel dysfunktion

Når en person udviser symptomer fra adskillige seksuelle lidelser på samme tid, kan de eventuelt diagnosticeres med uspecificeret seksuel dysfunktion. Symptomerne kan inkludere nogle eller alle dem, der findes ved andre seksuelle dysfunktioner, inklusiv smerte under samleje, manglende evne til at opnå orgasme, lav sexlyst samt andre fysiske og psykologiske problemer. Årsagerne til denne seksuelle lidelse vil variere grundet dens ukendte natur, men behandlingsmuligheder er til rådighed, inklusiv online terapi for uspecificeret seksuel dysfunktion via GoMentor.dk.

Årsager til uspecificeret seksuel dysfunktion

Årsagerne til uspecificeret seksuel dysfunktion kan være fysiologiske eller psykologiske i deres natur. For nogle, vil der være tale om en kombination af det fysiske og det mentale. Nogle af de psykologiske grunde stammer fra tidligere seksuelt misbrug, stress eller andre emotionelle lidelser, inklusiv depression. Der er desuden en bred vifte af fysiske årsager til uspecificeret seksuel dysfunktion, inklusiv beskadigede blodkar eller nerver i regionen omkring kønsorganerne hos mænd og kvinder. Disse kan være forårsaget af skade eller sygdom. Hvad end de eksakte årsager er til lidelsen, er der mange symptomer, som kan vise sig også at være forbundet med en hel del farer.

Symptomer ved uspecificeret seksuel dysfunktion

Som nævnt, vil symptomerne ved uspecificeret seksuel dysfunktion variere meget fra person til person, fordi de viser sig på forskellige måder og ligner en række andre seksuelle dysfunktioner. Når manglen på seksuel aktivitet eller præstation forårsager problemer i en persons liv, kan der være tale om en uspecificeret seksuel dysfunktion. Andre fysiske symptomer inkluderer manglende evne til at få og bevare erektion indtil fuldbyrdelse af den seksuelle aktivitet. Kvinder kan også have problemer med at opnå orgasme, hvilket er mere normalt, end du måske tror. Listen af symptomer er ganske lang, men det vigtige er ikke at ignorere disse, hvis de opdages. De hyppigeste symptomer er:

Dyspareuni

Når samleje er ekstremt smertefuldt for en kvinde, kan dyspareuni være et problem. Fra jomfruhinden, der gør det umuligt for penis at komme ind i vagina, til andre fysiske og emotionelle problemer, er der mange symptomer på denne seksuelle dysfunktion. At kigge efter disse er vigtigt, men endnu vigtigere er det at få hjælp, hvis dyspareuni bliver diagnosticeret. Dette er grunden til, at vi tilbyder online behandling for denne seksuelle dysfunktion via GoMentor.dk. Dette kan være en ubehagelig situation at tale om, men vores tilknyttede specialister specialiser sig i at vide, hvordan man kan hjælpe personer med at håndtere alle de problemer, der følger med lidelsen.

Årsager til dyspareuni

På den fysiske side, kan vaginal tørhed eller problemer med kønsorganer forårsage seksuel dysfunktion. Afhængigt af den præcise placering af smerten – hvad enten det er tæt på overfladen eller en dyb smerte – kan der være flere forskellige fysiske grunde til denne lidelse. Derudover oplever mange kvinder øget smerte pga. følelesmæssig tilknytning under seksuel samleje. Disse årsager er ikke altid umiddelbart til at få øje på, men der er en del symptomer, som kan vise sig. Det er vigtigt at kigge efter dem, således at de farer, der er forbundet med lidelsen, kan undgås.

Symptomer ved dyspareuni

For nogle kvinder er vaginal penetrering ikke mulig, hvilket er en af de største indikatorer på dyspareuni. Selvom indgang af penis er mulig, er dyb eller overfladesmerte et symptom på denne seksuelle dysfunktion. Den faktiske fysiske følelse varierer fra kvinde til kvinde, men det inkluderer generelt rivende, flænsende eller endda brændende følelser. Det er vigtigt ikke at ignorere symptomerne, hvis de er til stede, da det kun vil forværre problemet. At få hjælp, umiddelbart efter at man er blevet diagnosticeret med dyspareuni, er en god måde at øge chancerne for at gøre noget ved problemet. De hyppige symptomer er:

 • Smerte under normal vaginal penetrering
 • Brændende følelse under samleje
 • Rivende eller flænsende følelse under samleje

Kvindelig seksuel dysfunktion

Når en kvinde har problemer med vaginal vådhed, og hendes kønsdele ikke hæver ordentligt under seksuel aktivitet, kan det pege på kvindelig seksuel dysfunktion. Andre symptomer inkluderer undgåelse af sex samt smerter under samleje. Årsagerne til denne lidelse varierer fra kvinde til kvinde, men generelt set er de både psykiske og fysiske i deres natur. Mens der er løsninger for de fysiske symptomer, såsom manglende evne til at blive våd, er der andre følsesmæssige problemer, som også bør håndteres. Online terapi for kvindelig seksuel dysfunktion via GoMentor.dk kan hjælpe med alt, som følger med denne lidelse.

Årsager til kvindelig seksuel dysfunktion

Når det handler om denne lidelse, er der mange fysiologiske og psykologiske faktorer, som kan være på spil. På den fysiske side, kan problemer med beskadigede blodkar, nerveskader og andre problemer i underlivet forårsage kvindelig seksuel dysfunktion. Der er desuden forskellige psykologiske faktorer, som tidligere seksuelt misbrug, stress eller forvrænget selvbillede, der kan være årsag. Den eksakte årsag kan være forskellig fra kvinde til kvinde, men der er nogle fælles symptomer, som kan vise sig. Før, man kan finde årsagen til kvindelig seksuel dysfunktion, kan det hjælpe at se på forskellige symptomer hertil.

Symptomer ved kvindelig seksuel dysfunktion

Mens alder og andre faktorer spiller en rolle i forhold til kvinders evne til frembringelse af vaginal vådhed i forbindelse med samleje, kan det tyde på kvindelig seksuel dysfunktion, hvis der er tale om et vedvarende problem. Smerte under samleje er et andet tegn på problemer med denne type seksuel dysfunktion. Da smerten er associeret med samleje, kan der være en aversion mod seksuel aktivitet. Dette kan føre til parforholdsproblemer, hvilke ofte er til stede sammen med den seksuelle lidelse. Hvis symptomerne viser sig, er det vigtigt at få stillet en diagnose, således at korrekt behandling kan gives. De typiske symptomer er således:

 • Mangel på vaginal vådhed
 • Smerte under samleje
 • Aversion mod seksuel aktivitet
 • Parforholdsproblemer

Behandling af seksuelle problemer

Her hos GoMentor, mener vi, at alle fortjener et lykkeligt og sundt sexliv. Derfor er det vigtigt, at du ikke ignorerer nogle af symptomer ved de forskellige seksuelle dysfunktioner, hvis de opstår. Da den konkrete behandling varierer, afhængigt af typen af seksuel dysfunktion, har vi tilknyttet uddannede terapeuter her hos GoMentor, som specialiserer i alle typer af seksuelle problemer. De kan hjælpe med online terapi, hvilket inkluderer rådgivning, som giver folk mulighed for at få følelsesmæssig støtte fra andre med lignende problemer. Selvom sex er sundt, er der mange problemer, som kan opstå og komplicere en persons sexliv. Dette kan også have en varig effekt på parforhold, som netop er med til at gøre behandling yderst vigtig. Har du en specifik lidelse, såsom dyspareuni, kan du også tale med en sexolog eller psykoterapeut, som kan give dig en moralsk støtte og mere konkret vejledning til, hvordan du bearbejder lidelsen.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.