Kønsidentitet

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Kønsidentitet

Hvad er kønsidentitet?

Ens kønsidentitet er defineret som ens egen vedholdende indre og individuelle oplevelse af dels sit køn (hvilket måske, måske ikke svarer til det ved fødslen tildelte køn) og dels sin krop (hvilket kan indebære ændringer af kroppens udseende eller funktion gennem medicinsk, kirurgisk eller anden behandling) samt måder at udtrykke sit køn på (herunder påklædning, tale og manerer). 

 

Binær / non-binær kønsforståelse

Ens egen identitet er påvirket af, hvilken forståelse man har for køn og kønsidentiteter. Man kan have en binær eller en non-binær forståelse. Binær kønsforståelse er forståelse af, at kønnet består af to uafhængige og modsatte former af henholdsvis feminitet og maskulinitet. Hvad angår kønsidentitet er de to former mand og kvinde (dreng og pige). Hvad angår kønsudtryk er de to former maskulin og feminin. At have en binær kønsidentitet svarer til at definere sig som enten (ciskønnet eller transkønnet) mand eller kvinde - synonymt med en binær kønsidentitet.

 

Non-binær kønsforståelse er forståelse af, at kønnet består af en stor variation af kønsidentiteter eller kønsudtryk, som ikke passer ind i en binær kønsforståelse. Inden for denne model anses køn som mere og andet end udelukkende mandligt og kvindeligt; en person kan identificere sig som begge, hverken-eller eller noget mellem de to. At have en non-binær kønsidentitet svarer til at definere sig som andet end mand og kvinde - synonymt med ikke-binær kønsidentitet. Bemærk, at man sagtens kan være transkønnet og definere sig som non-binær.

 

Ved fødslen konstateres kønnet ved at se på de medfødte kønskarakteristika. Som man vokser op, vil de fleste føle, at deres kønsidentitet - den enkeltes indre følelse og oplevelse af sit køn – svarer til det køn, de fik tildelt ved fødslen. For nogle mennesker vil egen kønsidentitet være forskellig fra det fødselstildelte køn. Denne uoverensstemmelse opleves af nogle meget tidligt, f.eks. i den tidlige pubertet, mens andre først erkender eller bliver bevidste om det som voksne. Det enkelte menneskes kønsidentitet kan være forskelligt ud fra de medfødte kønskarakteristika og fra de samfundsmæssige og kulturelle normer, der er forbundet med det fødselstildelte køn.

 

Årsager til kønsidentitetsforstyrrelse

Man kan ikke sige noget generelt om årsagen til kønsidentitetsforstyrrelser, da det er individuelt, og i bund og grund handler om ikke at føle sig tilpas i egen krop. Man kan føle sig forkert eller være i tvivl om, hvem man er, eller ikke føle, at man passer ind. Hvad enten årsagen er, kan det, hvis man går med det alene, føre til lavt selvværd, hvilket endvidere kan føre til problemer med angst eller endda depression. Uoverensstemmelsen kan medføre så stort et ubehag, at man søger hjælp i sundhedsvæsenet for at få stoppet udviklingen af eller ændre eksisterende kønskarakteristika, f.eks. bremsning af pubertet eller ændring af kønskarakteristika med hormoner eller i sidste ende en kønsskifteoperation.


Selvom vi her i Danmark - modsat mange andre lande - er langt fremme i forhold til diversitet, seksuelfrigørelse osv., oplever nogle folk stadig at blive sat i bås, hvis blot de afviger lidt fra normen. Det er helt normalt, at især børn og unge gennemlever eksperimentielle perioder i deres liv, hvor de f.eks. forestiller sig at være det modsatte køn. At klæde sig som og associere sig med stereotyper fra det modsatte køn, er ikke ensbetydende med en kønsidentitetsforstyrrelse. For nogle er disse dog konstante og bliver lidenskabeligt forsvaret, når andre stiller spørgsmålstegn herved. Det kan være frustrerende ikke at vide, hvem eller hvad man er, eller at være i tvivl om sin seksuelle orientering, kønsroller osv. En kønsidentitetsforstyrrelse kan føre til en række mere alvorlige problemer i en persons liv, hvis man ikke får hjælp til at acceptere eller forstå sig selv.

 

Rådgivning og afklaring 

Der er sundhedsfaglige opgaver forbundet med at hjælpe og understøtte den enkeltes kønsidentitet og kønsudtryk, herunder ved rådgivning og afklaring af kønsidentitetsspørgsmål samt ved afhjælpning af kønsligt ubehag gennem tilbud om behandling. Det er samtidig en sundhedsfaglig opgave at sikre lighed i sundhed ved at sikre hjælp til udredning og behandling af evt. somatisk eller psykisk lidelse, både generelt i sundhedsvæsenet og specifikt ved kønsmodificerende behandling. Sundhedsfaglig hjælp kan være rådgivning og støttende samtaler. Psykosocial støtte er desuden en naturlig del af den samlede sundhedsfaglige indsats.

 

Hvad kan GoMentor hjælpe dig med?

Hvis man ikke er helt så langt i processen, men "blot" føler forvirring, frustration og har brug for en at snakke med dette om, har vi hos GoMentor både psykologer, coaches og terapeuter, med speciale i identitetskrise, kønsmæssige og seksuelle diversiteter, personlig udvikling etc. Det, ikke at føle sig tilpas i egen krop, kan i sidste ende føre til stress, angst og depression, hvis man ikke føler sig forstået og forkert i egen krop. Selvom det for nogle kan være grænseoverskridende at tale om dette emne, er det vigtigt, at du ikke går med disse tanker alene.

Det, at have en smule mere viden omkring seksualitet, identitet og køn, vil kunne hjælpe til at træffe en beslutning om, hvorvidt behandling er nødvendig eller ej. For nogle er det nok at få sat ord på sine følelser og på den måde acceptere sin egen seksualitet, identitet og krop, mens der for andre skal mere til. Nogle personer er altid en smule nysgerrige omkring deres egen seksualitet, men når det har en negativ betydning for vedkommendes liv, skal der gøres noget ved dette.

 

Find hjælp her

Hos GoMentor ved vi, at det for nogle er et meget personligt og privat område, når man taler om køn, seksualitet og identitet. Derfor tilbyder flere af vores mentorer også online terapi. På den måde kan du få hjælp til at håndtere alle de spørgsmål, der følger med den manglende selvforståelse, hvor og hvornår det passer dig. At få korrekt information og vejledning er vigtigt, ligegyldigt hvor du er i processen. Det er her, vores tilknyttede psykologer og terapeuter kommer ind i billedet, da de står klar til at tilbyde den støtte og vejledning, der er behøvet gennem terapi og rådgivning. Har du lyst til at mødes personligt med din psykolog eller terapeut, er dette selvfølgelig også en mulighed for dig.

 

Herunder ses en liste med specialiserede mentorer, der kan hjælpe med rådgivning og støtte. 

Gitte Speedtsberg Lene Lykke Fugl Susanne Schatz Vibeke Sørensen
Find hjælp i nærheden km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til kønsidentitet

Gitte Speedtsberg Lene Lykke Fugl Susanne Schatz Vibeke Sørensen
Få hjælp online fra kun 124 kr./uge

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere