Grænsesætning

af GoMentor

Sidst opdateret 25-9-2020

Reviewer GoMentor

En illustrativ mand tegner en streg i jorden med en kæmpe blyant, for at antyde hvor han sætter sin grænseMange oplever, at de ikke får sagt fra i tide - at de ikke fik sagt nej eller fik sagt sin mening. Flere oplever det også først efter, at deres grænse er blevet overskredet, hvor det ofte er for sent. Derfor er det vigtigt at lære at kunne sige fra og sætte grænser. Dette kræver dog, at man ved, hvor ens grænse går til i forskellige situationer, hvilket kan være udfordrende at gennemskue på egen hånd. Her kan en coach hjælpe dig med at skabe gennemsigtighed, så du i højere grad bliver i stand til at sætte ord på, hvornår noget er grænseoverskridende for dig.

Er det svært at sætte grænser?

For personer, der har lavt selvværd, lav selvtilllid eller er HSP - særligt sensitive - kan det være endnu sværere at sætte grænser for andre mennesker. Det bunder ofte i en manglende eller svag evne til at konfrontere andre mennesker og sige sin mening samt uopmærksomhed på egne behov. Disse personer har ofte en forpligtende følelse til at være opmærksom på andres behov og bekymrer sig meget over, hvad andre tænker om en. I sådanne tilfælde er det derfor endnu vigtigere at lære om grænsesætning. Det kræver dog, i første omgang, at man kan erkende sine svage sider, stå ved dem og bruge sine stærke sider til at arbejde aktivt med grænsesætningen.

Udfordringer med grænsesætning kan også skyldes ens opvækst, og hvordan man er blevet opdragelse. Hvis man ikke selv er blevet opdraget med at få sat grænser, kan det være sværere at håndtere situationer, hvor det virker nødvendigt, da det ikke er noget, man er vant til. Det gælder også personer, som er vokset op med forældre, der har et misbrug eller psykiske lidelser. Nogle er måske endda opvokset med følelsen af, at man ikke har ret til det.

 

 

Lær at sætte grænser

At sætte grænser handler ikke kun om at kunne sige fra eller sige sin mening over for andre mennesker. Det handler i høj grad også om at kunne sige fra over for sig selv. Det kan især være svært i uvante eller uventede situationer, hvor man ikke har modet til at sige, hvad man virkelig tænker. Her er det en god start at begynde at se og erkende disse udfordringer for at kunne vide, hvordan man skal arbejde med at forbedre dem.

Typiske situationer, hvor det kan være svært at sige fra:

  • På uddannelsen
  • På arbejdet
  • I parforholdet
  • I relationer og venskaber
  • I familien - f.eks. over for sine børn

Oplever du, at det er svært for dig at komme igennem med det, du virkelig brænder for? Eller bliver du udsat for situationer, du egentlig helst ville undgå? At sætte grænser for sig selv og andre er ikke altid lige let og kræver, at man selv gør noget for det. Det er nødvendigt at sætte ord på, hvad du tænker og føler, så du bedst muligt kan hjælpe dig selv med din personlige udvikling. Her kan en coach tilbyde støtte og give dig redskaber til, hvordan du kan arbejde med at forstå grænserne og håndtere dem i forskellige situationer. På den måde vil du styrke din selvkontrol og livsglæde, idet du bliver bedre til at definere - og opnå - de mål, du sætter dig for i livet.

Online coaching for grænsesætning

Hos GoMentor har vi en række tilknyttede coaches, som kan tilbyde en bred vifte inden for coaching, såsom lifecoaching og karrierecoaching, alt efter dine behov for at kunne sætte grænser. Her er det vigtigt, du vælger den coach, du føler dig mest tryg ved, så du bedst muligt kan få et lærerigt og udviklende forløb med din coach. Det foregår typisk over flere sessioner, hvor det både er muligt at aftale personlige samtaler ved fysisk fremmøde eller få online coaching via Gomentor.dk. På den måde kan du få hjælp og rådgivning, uanset hvor og hvornår du har behov for det.

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.