Selvdestruktiv adfærd

af GoMentor

Sidst opdateret 25-9-2020

Reviewer GoMentor

kvinde med selvdestruktiv adfærd sidder fast i sine negative tanker, som har dårlig indflydelse på hendes selvværd og selvtillid Hvad er selvdestruktiv adfærd?

Selvdestruktiv - eller selvskadende - adfærd kan beskrives som en negativ impuls, der kan opstå pga. følelser som vrede, der har ophobet sig, og som man har svært ved at udtrykke. Derfor er selvdestruktion en form for reaktion på disse følelser, hvor man "straffer" sig selv gennem selvskadende handlinger. Det gør man primært, fordi man vælger at give sig selv skylden for de negative følelser, frem for at arbejde konstruktivt med at slippe dem.

5 tegn på selvdestruktiv adfærd

Selvdestruktive mennesker viser ofte flere tegn på, at de har en selvskadende adfærd. Det kan f.eks. være gennem selvdestruktive handlinger som:

  • Negative tanker - Når man har tanker om sig selv og/eller andre, der er så overbevisende og stærke, at de ender med at blive til virkelighed. Det kan beskrives som en kontinuerlig ond cirkel af negative tankemønstre. Det er især tanken om, at man ikke er god nok og heller ikke fortjener noget godt i livet, der kan dominere en selvdestruktiv person.
  • Selvmedlidenhed - Når de negative tanker om en selv bliver til en "selvopfyldende profeti", så man bilder sig selv ind, at man ikke er god nok. Derfor har man ofte en høj selvmedlidenhed, skjuler sine følelser og ønsker ingen hjælp til at få det bedre.
  • Manglende selvomsorg - Når man er ligeglad med sin egen krop, f.eks. ved ikke at dyrke motion, ikke at spise ordentligt eller ikke sove nok. Man gør derfor ikke noget for at gå op i disse ting eller løse de negative tanker, der udløser dem.
  • Selvskade - Når man yder psykisk og fysisk skade på sig selv, f.eks. gennem cutting, spiseforstyrrelse eller misbrug. Dette er én af de mest tydelige tegn på selvdestruktiv adfærd.
  • Social isolation - Når man isolerer sig fra andre socialt, f.eks. fra venner og familie. Det er primært følelsesmæssigt, at en selvdestruktiv person trækker sig tilbage. Det betyder derfor ikke nødvendigvis, at man isolerer sig fysisk, men at man f.eks. udvikler en irriterende eller provokerende adfærd.

Få hjælp mod selvdestruktiv adfærd

Har du en selvdestruktiv adfærd? Eller kender du en, der har? Hos GoMentor har vi profesionelle psykologer, terapeuter og coaches tilknyttet, som kan hjælpe dig med at finde tilbage til en mere gavnlig og sund adfærd. Få hjælp mod selvdestruktivitet med en af vores mentorer på listen nedenfor, der har erfaring med netop selvdestruktiv adfærd. Er du i tvivl om, hvilken form for hjælp du har behov for, kan du også kontakte GoMentor support - vi sidder klar til at hjælpe dig med at få din livsglæde tilbage.

 

Få hjælp til selvdestruktiv adfærd

Glennie Grønne Pernille Mikkeline Brandt Michelle Poulsen Grith Böcher
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.