Teenage problemer

af GoMentor

Sidst opdateret 1-12-2021

Reviewer Troels Sletved (Admin)

Mor er frustreret over at hendes teenagedatter er besværlig, fordi hun gennemgår nogle personlige problemer som hun er fastlåst iDet kan både være skræmmende, spændende og farligt at vokse op i den moderne verden. Teenagere, som er på vej mod en voksen verden, kommer til at opleve mange udfordringer på sin vej. Nogle af disse udfordringer har altid eksisteret, og andre, såsom bekymringer om uddannelse og karriere, er et mere moderne fænomen. For nogle forældre virker disse udfordringer ikke som rigtige problemer. For teenagere kan de derimod virke overvældende og påvirke dem negativt på mange forskellige måder.

Typiske tegn på, at din teenager gennemgår problemer:

 • Intens følelse af skyld, sorg eller befrielse
 • Et ønske om at hjælpe, men uden at føle sig tilstrækkelig til at gøre det
 • En overvældende trang til at distancere sig fra venskaber - social isolation
 • At føle sig isoleret eller misforstået
 • Angst, depression eller selvskade

Forskellige former for teenage problemer

Selvom der er et utal af forskellige problemer, som teenagere kan komme ud for, er nedenstående de mest gængse, som de kan opleve, og de kan føre til endnu større problemer, hvis der ikke tages hånd om dem. 

 • Mobning – denne kamp om magten i barndommen kan have varige negative og følelsesmæssige påvirkninger
 • Gruppepres – nogle børn oplever problemer, fordi de ikke er i stand til at sige nej
 • Selvskade – når børn skader sig selv i al hemmelighed. Den fysiske smerte er lettere for dem at håndtere end den psykiske
 • Pubertet – at blive voksen kan være en spændende proces, som dog også kan medføre akavethed og en manglende evne til at kontrollere hormonelle ændringer, i takt med at kroppen ændrer sig
 • Det modsatte køn – mange teenagere påstår, at de ikke har brug for hjælp til at lære at opbygge personlige forhold (f.eks. ikke planlagt graviditet)
 • Skoleopgaver og eksamener – det er et stort pres at kunne følge med i klassen og komme frem i den akademiske, moderne verden
 • Studie og karrierevalg – nogle gange har børn og unge brug for venlig vejledning i forbindelse med de faglige valg, de træffer i livet
 

Homoseksuelle teenagere

Homoseksuelle teenagere kan sommetider have specielle udfordringer på grund af deres seksuelle orientering - især som teenager, når man gennemgår en masse udvikling, både med sin krop og i livet generelt. Hyppige udfordringer er primært en erkendelse og accept af sin seksualitet. Dernæst kommer fasen, hvor det handler om at være åben omkring det og fortælle det til andre.

Typiske udfordringer for homoseksuelle teenagere:

Pubertet

Pubertet er en biologisk proces, som alle børn går igennem for rent fysisk at blive voksne. Hormonniveauet stiger pludseligt, og kropsvæksten accelererer - man går fra barn til voksen. I puberteten gennemgår man også en række mentale og følelsesmæssige ændringer, som teenagere skal forholde sig til, i takt med at de vokser. I kølvandet på dette følger som regel en række følelsesmæssige og mentale komplikationer.

Typiske udfordringer i puberteten:

 • Vokseværk
 • Udvikling af kønshår og skæg
 • Hormonelle udsving og humørsvingninger
 • Intense følelser
 • Udvikling af kropsforståelse

Pubertet for piger

Den kvindelige pubertet begynder ofte flere år før drengenes og viser sig fysisk ved, at kroppen begynder at udvikle sig hastigt. Helt ned i tiårsalderen begynder nogle at få menstruation og vil typisk være kønsmodne inden for fire år efter, at puberteten sætter ind. Derudover får de bryster og kønsbehåring. Mentalt repræsenterer puberteten en tid, hvor piger vil begynde at prøve grænserne af for, hvad de synes er rigtigt og forkert. Dette vil ofte medføre rebelsk adfærd eller eksperimentering med stoffer, sex og lignende. Grundet de vildfarende hormoner, kan de være enormt følsomme og kan bryde sammen over ting, der for voksne kvinder kan synes som bagateller. Puberteten er også en tid, hvor piger har større risiko for at udvikle spiseforstyrrelser, såsom anoreksi eller bulimi, da mange har svært ved at finde sig til rette i sin nye krop.

Pubertet for drenge

Drengenes pubertet begynder typisk omkring tolvårsalderen og er en mere langvarig proces. Overordnet set skal drengenes krop igennem en større forandring, da de ikke bare vokser i højden, men også i drøjden. Kønsorganerne vokser, og man begynder at få kønsbehåring. Det er også i den alder, man begynder at udvikle skæg, ligesom drengens stemme ændrer sig og bliver dybere. Følelsesmæssigt bliver drenge typisk mere aggressive i puberteten, da deres testosteronniveau stiger og vil eksplodere fra tid til anden. De begynder typisk også at tænke meget på sex og masturbation. De bliver nemt flove i sociale situationer og forsøger i det hele taget at undgå disse.

Få hjælp til håndtering af teenage problemer

Det er vigtigt at ens teenagebarn ved, at de ændringer, de går igennem, er helt normale. Man bliver nemt forvirret og forfjamsket, når man pludselig føler, at ens krop ikke er ens egen. Uden den fornødne opbakning og kommunikation, kan teenagere udvikle et forskruet kropssyn eller sociale problemer, der kan følge dem resten af livet. De tilknyttede psykologer, terapeuter og coaches på GoMentor ved, at puberteten kan være et omtåleligt emne og har dermed fokus på at hjælpe hele familien med at komme igennem det. Det er netop de færreste teenagere, der vil indrømme, at de har brug for hjælp. Derfor kan online terapi eller online coaching via GoMentor 24/7 være en fordelagtig løsning. 

Du kan også finde hjælp til fysiske samtaler med en psykolog, terapeut eller coach nær dig her:

 

Få hjælp til teenage problemer

Frederik Engels Gertrud Lykke Sanne Kirstine Holm Inge Merete Søndergaard
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.