Gruppepres

af GoMentor

Sidst opdateret 25-9-2020

Reviewer GoMentor

Ung mand har været udsat for gruppepres, der har sat ham i en uønsket position, som han ikke ved hvordan han kommer ud fra Gruppepres er indflydelse, der forårsages af en gruppe af ligeværdige, der får en til at ændre værdier, attitude eller adfærd for at opnå gruppens accept. Gruppepres er en konstant faktor, som er synlig igennem hele livet. Det kan dog have den voldsomste effekt på børn og unge, fordi de ikke har den fornødne livserfaring, der gør dem i stand til at modsige dem, de anser for at være deres venner. De har ofte et intenst behov for at være en del af en større social gruppe. Din familie kan lære at blive bedre til at hjælpe jeres barn til at stå imod gruppepres ved at skabe en stærk enhed, som dit barn ved, han eller hun altid vil være en del af.

Gruppepres viser sig ofte ved følgende adfærd:

  • Irritabel adfærd
  • Voldsom adfærd der ikke kendetegner barnet
  • Stofmisbrug
  • Depression
  • Pludselig ændring i opførsel, adfærd eller synspunkter

Hvilke udfordringer barnet står overfor

Børn og teenagere bliver typisk udsat fra gruppepres igennem deres venner. Mange børn lider under et lavt selvværd, og derfor kan begæret, efter at være en del af en større gruppe, føre børn og unge til at træffe nogle beslutninger, de ellers ikke ville træffe. Teenagere, der ellers normalt anses for at være "populære", er forbløffende tilbøjelige til at bukke under for et pres, da de er vandt til at tilpasse sig de sociale forventninger. Det kan føre til afvigende adfærd, såsom stofmisbrug eller et overdrevet alkoholforbrug. Selvom social accept typisk medfører en større sikkerhed med sig end risiko, kan gruppepresset være ganske stort i visse kredse. Det vigtigste er, at man lærer sit barn at sige fra over for sine venner og bekendte, hvis mavefornemmelsen ikke er med dem.

 

 

Hvilke udfordringer forældrene står overfor

Når forældre synes, at deres børn kommer i de forkerte kredse, har de en tendens til at overreagere. Blot fordi en teenager gerne vil have ring i næsen, er det ikke ensbetydende med, at de er på stoffer, eller, på anden måde, bukker under for gruppepres. Det kan ligeledes tænkes, at teenagere blot synes, en ring i næsen er den bedste måde for ham eller hende at udtrykke sig på, hvilket er en ganske naturlig del af det at vokse op, og ikke nødvendigvis en konsekvens af en udefra kommende faktor. Det vigtigste, man kan gøre for at lære sit barn at stå imod gruppepres, er at kommunikere og opmuntre. Ved at tale med dit barn, giver du det en social enhed uden for skolen og vennerne. Opmuntring forsikrer også barnet om, at du støtter det i dets beslutninger, hvilket giver dem mere selvtillid til at stå imod gruppepresset.

Der findes hjælp!

Her hos GoMentor ved vi, hvilke opgaver du og dit barn står overfor. Vores tilknyttede specialister er uddannede i at arbejde med børn og forældre og hjælpe jer ved at give jer de værktøjer, der er nødvendige for at gøre barnet bedre i stand til at håndtere gruppepres. Vi ved, hvilke udfordringer din familie står overfor, og de mange ressourcer, du kan finde her på siden, kan hjælpe dig og dit barn til at bekæmpe lavt selvværd og opmuntre til selvstændighed. Her har I både mulighed for at få individuel terapi, enten barn eller forældre alene med en terapeut, eller familieterapi, hvor I alle kan tale sammen om jeres udfordringer, og hvordan I sammen kan arbejde med dem. GoMentor tilbyder også gruppeterapi, hvor I kan udveksle erfaringer med andre i samme situation. Her er det desuden muligt at få online terapi, så I eller du kan få online hjælp, via GoMentor.dk, uanset hvor og hvornår der er brug for det.

Få hjælp til gruppepres

Rikke Rask Møller Bettina Østrand Sanne Kirstine  Holm Michelle Poulsen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.