Anoreksi

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er anoreksi?

Nogle mennesker spiser mindre, når de forsøger at tabe sig, men de, der lider anoreksi, også kendt som Anorexia Nervosa, tyer til yderligheder, når de begrænser mængden af den mad, de indtager. Dette forårsager omfattende negative konsekvenser for kroppen og fører til udsultning og en manglende evne til at bibeholde en sund vægt. Der er forskellige grunde til, hvorfor nogle mennesker lide af Anorexia Nervosa, men i de fleste tilfælde er der tale om arvelige genetiske forhold og psykiske forstyrrelser såsom angst, depression og personlighedsforstyrrelser.

Symptomer for Anorexia Nervosa

Det er nemmere for udenforstående at spotte disse symptomer, end det er for mennesker, der rent faktisk har Anoreksi. Dette skyldes, at anoreksi først og fremmest er en psykisk lidelse, der påvirker den selvopfattelse, mennesker har af sig selv.

  • Plettet, gul hud, der ser usund ud
  • Forvirring og koncentrationsbesvær forårsaget af mangel på næringsstoffer 
  • Depression 
  • Stærk følsomhed for kulde, behov for tæpper og flere lag tøj for at holde varmen
  • Fortyndet hår 
  • Lavt blodtryk 
  • Uregelmæssig menstruation 
  • Ekstremt vægttab
  • Tab af kropsfedt og muskler 
 

Årsager til Anorexia Nervosa

Som tidligere nævnt, så er anoreksi en psykisk lidelse, men årsagen til denne lidelse kan findes i en række forskellige faktorer. Genetiske og sociale forhold kan have en indflydelse på, for ikke tale om forstærke, dette problem for nogle mennesker. Mange mennesker som lider af denne spiseforstyrrelse, lider også af andre psykiske forhold, som spiller en vigtig rolle i den måde, anoreksien overtager kontrollen i deres liv. Uanset hvad grunden til anoreksi er, så er der hjælp af hente, hvis du lider af det.

Behandling af Anorexia Nervosa

Før i tiden var spiseforstyrrelser tabu af den ene eller den anden grund, hvilket betød, at der var mange mennesker som ikke fik hjælp til, at få bugt med deres spiseforstyrrelse. Igennem tiden er der sket en del udviklinger, men der er stadig mennesker, som er bange for at stå frem og få hjælp, særligt fordi mennesker der lider af anoreksi, typisk ikke selv mener at de lider af anoreksi.

Med de seneste teknologiske fremskridt, er det nu mulighed for at få hjælp til at behandle anoreksien online. Ved at tilbyde terapi uden at man skal forlade sit hjem, til mennesker som lider af anoreksi, er internettet et fantastisk medie. Hvis lidelsen er for fremskredent, kan der være behov for et hospitalsophold af helbredsmæssige årsager, men hvis de grundlæggende årsager til anoreksien skal findes og behandles, så er online terapi værd at overveje.

Definition af Anoreksi (Anorexia Nervosa)

Anoreksi er en spiseforstyrrelse, der typisk beskæftiger sig med ekstreme begrænsninger på mængden af den mad, der indtages, og reelt set fører til udsultning. Årsagen er som regel en angst for fedme, der kan blive så intens og altoverskyggende, at det fører til en trang til at tage ekstreme metoder i brug for at stoppe for vægttilførslen, bl.a. udsultning. 

Symptomer på / Grunde til Anoreksi (Anorexia Nervosa)

Alt afhængig af graden af anorexia nervosa, så kan symptomer være usund hud, ekstremt vægttab i løbet af kort tid, tab af muskelmasse og fedtvæv og en række andre problemer, der forbindes med, at kroppen ikke får den næring, den har brug for, for at være sund og rask. Selv udtynding af håret og uregelmæssige menstruationer kan være nogle af bivirkningerne ved anoreksi.

Få hjælp til anoreksi

Frederik Engels Gurli Thomassen Susanne Schatz Jeppe Lopes-Olesen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.