Nervøs tvangsspisning (BED)

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

I modsætning til de andre to almindelige typer spiseforstyrrelser, anoreksi og bulimi, så rammer tvangsspisning (BED - Binge Eating Disorder) færre mænd og kvinder. Selvom der er biologiske årsager til, at man tvangsoverspiser, så er denne lidelse for mange et psykisk problem. Faktisk er det et udtryk for et større, dybereliggende problem. En person, der lider af overspisning, er ude af stand til at kontrollere den mængde mad, der indtages under et måltid. De spiser ofte for at dulme følelsesmæssige smerter, frem for at stille sulten. Denne form for madindtag skaber typisk en kædereaktion af negative følelser, såsom skyldfølelse og væmmelse. Tvangsoverspisning kan forårsage både fysiske og følelsesmæssige ødelæggelser, herunder fedme, som kan lede til en række andre fysiske lidelser, samt depression og andre alvorlige bivirkninger af tvangsoverspisning.

Typiske årsager til tvangsoverspisning

Selvom dette kan variere fra person til person, så er tvangsspisning generelt tæt relateret til andre psykiske problemer, og det er som regel personer, som kæmper med lavt selvværd og er følelsesmæssigt ustabile, der kommer til at lide af det. Mens nogle mennesker flygter fra virkeligheden ved hjælp af, eller søger trøst i, alkohol eller euforiserende midler, så tyer andre mennesker til enorme mængder madindtag i et forsøg på at dulme de dybereliggerende, negative følelser. Dette leder til en ond cirkel, hvor personen, der tvangsoverspiser, får flere negative følelser, som kan genstarte denne cyklus igen og igen. Det er netop her, at de fleste oplever problemer: at bryde fri af den denne cirkel. Her er et af tegnene på tvangsoverspisning mangel på selvdisciplin, når det drejer sig om mad – den manglende evne til at lade være med at spise store mængder mad eller spise mad, der ikke er sundt for din krop. Et andet tegn på, at en person lider af tvangsoverspisning, er, at de jævnligt føler skam over enten deres vægt eller deres spisevaner. De vil hellere fortælle vitser på egen bekostning end at tilstå, at de har et alvorligt problem.

Få hjælp til at komme ud af tvangsoverspisningen

For de, der lider af tvangsoverspisning, er det vigtigste at vide, at man ikke er alene. Der kan ikke gøres noget ved de genetiske faktorer, som du har arvet fra din familie, og som kan have forårsaget, at du har anlæg til at få en sådan spiseforstyrrelse. Derfor skal man vide, at der faktisk kan gøres noget ved de psykiske årsager til tvangsoverspisningen. Rådgivning og terapi fra professionelle terapeuter er en tilfredsstillende hjælp for nogle, hvor andre foretrækker en mere personlig og en-til-en tilgang til at få bugt med sin tvangsoverspisning. For denne gruppe er der en række sider for online terapi og støttegrupper.

Få hjælp til tvangsspisning

Frederik Engels Gurli Thomassen Susanne Schatz June Werenfeldt
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Nervøs tvangsspisning (BED)

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.