Overspisning

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

OverspisningOverspisning er en spiseforstyrrelse, hvor man overspiser, hvilket ofte kan skyldes et psykisk problem eller negative tanker og følelser. Nogle mennesker overspiser spontant, f.eks. ved konstant at småspise eller ved at spise om natten, hvor andre derimod planlægger sin overspisning nøje. Det kan derfor variere meget fra person til person, hvordan ens forhold til mad er, og hvor styrende overspisningen er.

Typiske årsager til overspisning

Overspisning finder sted i flere forskellige former, da det ofte skyldes forskellige årsager. For nogle kan det være psykiske lidelser eller tilstande, såsom stress, angst eller depression, der kan forårsage negative tankemønstre og tvangstanker om det at spise. For nogle kan det være negative følelser eller hændelser, såsom lavt selvværd, skilsmisse, sorg, krise eller ensomhed, der kan gøre, at man overspiser. For andre kan det være, at man tidligere har været på slankekur med en kostplan og ikke længere kan kontrollere ens madindtag, eller et rygestop, hvor den tidligere vane med rygning erstattes med overspisning. Uanset årsagen kan det være svært at komme ud af overspisningen alene og dermed undgå, at forstyrrelsen kan føre til tvangsoverspisning (BED), anoreksi eller bulimi. Derfor anbefaler vi, at man søger hjælp hos nogen, man har tillid til, eller en professionel, som kan få dig tilbage på rette spor.

 

 

Tegn på overspisning

Der kan være mange forskellige symptomer på overspisning, som indikerer, at man har en reel udfordring med at overspise, afhængigt af baggrunden for situationen. Følgende tegn er de oftest forekomne:

  • Man spiser store mængder uden at være sulten
  • Konstante tanker om mad
  • Følelsen af mistet kontrol, når man spiser
  • Følelsen af tristhed, skyld eller skam, når man overspiser

Få hjælp til at slippe din overspisning

Kan du styre det, du spiser? Eller har maden kontrol over dig? Hos GoMentor har vi en lang række psykologer og psykoterapeuter med erfaring inden for spiseforstyrrelser og livsstilsændring, som kan hjælpe dig med at få styr på din overspisning. Du kan få hjælp til at håndtere dine tanker om mad og lære at slippe overspisningen med fokus på sundhed og et mere positivt forhold til mad. Du kan finde en psykolog eller psykoterapeut på listen nedenfor eller tilmelde dig GoMentor 24/7, hvor du bliver matchet med den rette hjælp, som du kan få ubegrænset online skriftlig terapi og coaching hos, uanset tid og sted. Tag skridtet nu og få din livsglæde - og madglæde - igen.

Få hjælp til overspisning

Frederik Engels Gurli Thomassen Susanne Schatz Janne Brøns
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.