Hvornår har du sidst spurgt dig selv: Hvad har jeg lyst til?

Skrevet d. 12-9-2022 15:01:53 af Amalie Veber - Psykolog, Mentor

Hvornår har du sidst spurgt dig selv: "Hvad har jeg lyst til?" - og så rent faktisk gjort det, du har lyst til, lige nu?


Mange af os er rigtig gode til at handle efter det, som der forventes af os. Vi mennesker vil gerne passe ind i flokken, og accepteres af de andre. Derfor kan vi nemt komme til at overhøre vores egne behov og det vi rent faktisk har lyst til.


Glemmer vi at stoppe op og mærke efter, hvad vi har lyst til og brug for, kan vi nemt komme til at køre på automatpilot, og blot gøre det, vi tænker vi burde gøre, eller det vi plejer at gøre. Og så risikerer vi, at vores valg i højere grad bygges på internaliserede normer og forventninger udefra om, hvordan vi skal leve vores liv, end på hvad vi rent faktisk har lyst til og hvad der føler rigtigt for os.


Det kan f.eks. være, at du handler efter en fortælling om, at:

- "man skal yde før man kan nyde"

- eller "jeg skal altid være i godt humør, for at andre kan lide mig"

- eller at "når man har taget en lang uddannelse, skal man også bruge den".

Også selv om det ikke føles rigtig indeni.


Overhører vi vores egne behov for længe og i for høj grad, risikerer vi at glemme at tage ansvar for os selv og vores eget liv. I stedet for at gøre det, der føles rigtigt for dig, udlever du andres forventninger til dig.


Når vi i stedet øver os i at mærke efter hvad vi har lyst til, kan vi også blive mere bevidste om, hvilke fortællinger vi normalt handler efter, når vi ikke er bevidste.


Samtidig kan dét, at tage sig tid til at mærke efter, skabe en dybere forbindelse til os selv og vores indre. Og dermed give plads til mere lyst og glæde i dit liv.


Hermed en opfordring til at spørge dig selv: "Hvad har jeg lyst til?" Måske svaret vil overraske dig?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.