Du er blevet løjet for! Det du tror om angst, gør dig mere angst.

Skrevet d. 22-1-2022 09:11:15 af Andreas Mouritzen - Psykolog, Mindfulness instruktør

THANK YOU!


De fleste tror der skal noget stort til, før de kan ændre sig. En traumatisk oplevelse eller at man bliver gift. Hvis en af den slags oplevelser bringer en ændring med sig, så gør den det af EN grund! Fordi man REFLEKTERER over den.


Det er refleksioner der skaber din verden. Det er den mening du knytter til ting i dit liv og oplevelser. Det er det der gør at en drengerøv kan blive en far på 9 mdr. Det er kun refleksioner, og det betyder meget mere end man først tror.


Det betyder for dig, at det kræver nye måder at tænke på. Den første måde at forhold sig til angst, vil jeg forklare nu, så du kan begynde at danne ny indsigt, der fører til ny adfærd og oplevelser.


For at noget kan komme til at eksistere, skal forholdende være der til det. Som eksempel en blomst: der skal være jord, frø, næring, vand og solskin. Der skal også være en specifik mængde af varme. Hvis noget af det bliver for meget eller for lidt, så kan blomsten ikke komme til at eksistere. Nogle gange tror vi det er vores skyld, at der findes en blomst fordi vi plantede den, men det kan godt være, men først i det øjeblik at forholdende var til det, så kommer blomsten til at eksistere. Dog var kapaciteten til dens eksistens der hele tiden.


Det er faktisk præcis det sammen når vi snakker mentale og psykiske oplevelser. Du har altid haft kapaciteten til at opleve angst, og det samme har jeg. Det er der bare fordi vi er mennesker. Det der er endnu mere spændende, er at hvilke forhold der skal være tilstede for at angst kan blive til virkelighed? Nu er det indre, så hvilke tanker, mentale billeder, kropsholding, vejrtrækning etc skal være der før angst kan eksistere?


Vi vil så gerne have at ting er permanente, men det kan komme og gå lige så hurtigt som det kom. Bare fordi det var der en gang, betyder ikke at det bliver der for evigt. Vi kan ikke styre omverdenen, men vi har fuld kontrol over den indre verden. Jeg håber det giver mening?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.