Dagbog øger personlig effektivitet

Skrevet d. 25-9-2020 11:42:21 af Tonny Larsen - Coach, Terapeut, Mindfulness instruktør, ID psykoterapeut, Business coach, Skilsmissecoach, Stresscoach, Psykoterapeut

Jeg er optaget af personlig effektivitet, så jeg har i mange år taget tilløb til at skrive dagbog. I perioder af mit liv, specielt når jeg følte mig udfordret, har jeg i kortere eller længere perioder skrevet dagbog. Det er dog aldrig rigtig blevet til en vane. Det har jeg tænkt mig at lave om på nu.

Hvorfor nu det?

I mit arbejde som Konsulent, Coach og Psykoterapeut møder jeg rigtig mange mennesker. Jeg er privilegeret, at mødes med dem under andre forhold.  Forhold hvor vi sammen i ro og mag, ofte i mine lokaler i Hillerød eller København, kan reflektere over deres udfordringer eller drømme. Her er det daglige pres og eksterne stimuli delvist eller helt fraværende. Jeg kan tydelige se, hvad det gør ved dem, deres livskvalitet og deres personlige effektivitet. Og lige netop den ro, kan en dagbog kan give dig.

Hvornår har du sidst foræret dig muligheden for at reflektere over din nuværende tilstand, dine udfordringer og dine drømme. Hvis du er som flest, tænker du lige nu … Sjældent eller aldrig.

Personlig effektivitet En indarbejdet vane at skrive dagbog, giver dig den daglige ro og refleksion. Ikke nok med at du får reflekteret. Din personlige effektivitet og produktivitet stiger også. En undersøgelse foretaget af Harvard Business School viser, at deltagere der sluttede deres dag af med at skrive dagbog, havde en 25% bedre effektivitet end kontrolgruppen som ikke skrev dagbog. Forskerne konkluderede, ”Vores resultater viser, at refleksion er en kraftfuld mekaniske bag læring. Det understøtter den amerikanske filosof, psykolog and reformator af undervisning, John Dewey’s ord: ”Vi lærer ikke af vores erfaring … Vi lærer, når vi reflekterer over vores erfaring.”

Hvordan kommer du i gang?

Det bedste råd er at starte i det små. Forfatteren James Clear, som jeg arbejde sammen med på et fælles udviklingsprojekt for toplederne i en af verdens største virksomheder, taler i sin bog ”Atomic habits”, om at finde den lille handling som gør en kæmpe forskel i dit liv. Handlingen som øger din effektivitet. James blev inspireret af Leo Babatua omkring det at skabe en ny vane. Leo anbefaler f.eks. mennesker der vil i gang med at brug tandtråd, at starte med at rense én tand, og derefter step-by-step øge antallet. I starten er ”tid” ikke en forhindring. Inden du har set dig om, er vanen så forankret, at du ikke tænker på tiden mere. Du kan bare ikke lade være.

Hvis vi bruger den samme filosofi omkring dagbog, så start i det små. Ingen store ambitioner. Start f.eks. med at sætte 1 minut af om aftenen. Eller lov dig selv at du vil skrive 1-2 linjer. Lad det udvikle sig stille og roligt, til du finder det leje der passer dig.

Hvad skal du bruge?

Det er her jeg personligt tit kommer galt afsted. Jeg kaster mig over diverse avancerede værktøjer, men i bund og grund har du ikke brug for andet end en god notesbog og en kuglepen eller en blyant. Hvis du vil gå den lidt mere avancerede vej, kan du overveje at købe en dagbog med fortrykte spørgsmål eller skabeloner. Jeg har selv brugt Selv Journal on and off, men jeg må indrømme, at jeg ikke har holdt fast i den. Den fokuserer meget på mål mv. Jeg har behov for mere frihed og fleksibilitet. Jeg foretrækker selv en dateret Moleskin. Det med at nå mine mål og prioriterer min opgaver håndterer jeg så i todoist. Det øger min personlige effektivitet.

Mange af de store tænkere, forfattere, forretnings- og videnskabsmænd vi husker fra historien, sværgede til at skrive Dagbog. Berømt tænker bliver jeg nok aldrig, men jeg vil se, hvad dagbog  gør for mig og min effektivitet. Vil du være med?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.