Hvad en klient ville ønske, at nogen havde fortalt om, hvordan terapi rent faktisk fungere

Skrevet d. 28-9-2021 09:42 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Klienten fortæller…”Da jeg første gang kørte hen til en terapisession, anede jeg ikke, hvordan oplevelsen ville være. De eneste billeder, jeg havde, var fra film, men de skildrer ikke egentlig terapi. Jeg var skeptisk, bekymret for at det ville være spild af tid og penge.” Sagt af klient Oliver Som terapeut, efter mange års snak med klienter, lærte jeg, at mange mennesker, der overvejer terapi, har det på samme måde, før de træffer beslutningen. Terapi opleves forskellig for alle. Oliver forsætter…”Mange går med myter og misforståelser, der ikke er sande. Det var lige ved at forhindre mig i alle fordelene.” Han gik i terapi pga depression. For at bryde denne stigmabarriere vil jeg dele med dig hvad terapi egentlig går ud på. Så du lærer sandheden om terapi at kende.

FREMSKRIDT SKER OFTE GRADVIST

Ofte ser vi på film store scener, hvor terapeuten fortæller "Det er ikke din skyld". Klienten bryder sammen og græder for første gang. For derefter at vende om på livet og øjeblikkeligt overvinde tilknytningsforstyrrelse, angst, stress eller depression. Det sker ind i mellem, men det er ikke normen. Terapi er nærmere en række mindre gennembrud. Frem for store Aha-øjeblikke, hvor du overvinder dine problemer med jubel Nogen oplever øjeblikke i terapien med stor erkendelse og katarsis, uden umiddelbart at ændre adfærd. Andre ændrer straks adfærd og overbevisning til det punkt, hvor det ikke længere er et problem. Medens andre igen synes de må arbejde på det uden for terapien og genoverveje problemet i min næste session.

TERAPI 'REPARERER' DIG IKKE, FORDI DU er IKKE ØDELAGT

Dette er et af de områder, hvor terapi og medicinsk adskiller sig fra hinanden. Med medicinsk behandling er det bedste resultat en kur, hvor du udrydder sygdommen og sikrer, at den ikke vender tilbage. I terapi er dette ikke muligt, fordi psykiske sygdomme, negative overbevisninger og utilpasset adfærd ikke er sygdomme. Terapi hjælper klienter med at afdække styrker og lære nye færdigheder, der giver dem mulighed for at håndtere de udfordringer, der opstår i livet. En vellykket terapioplevelse betyder ikke, at en klient er helbredt, det betyder, at personen har de indre og ydre ressourcer til at håndtere livets op- og nedture.

DER ER IKKE ALTID EN SOFA, OG FOLK SIDDER OP

Det er fortid fra psykoanalyse og Freuds indflydelse på psykologi, at terapeuter insisterede på, at patienterne lagde sig på en sofa og kiggede væk fra dem, fordi de mente, at det gjorde patienten mere åben. Det ved man i dag gør det vanskeligere at knytte bånd til terapeuten, ligesom der anvendes andre metoder end psykoanalysen i dag.

HVAD SKER DER UNDER BEHANDLINGEN?

Terapisessioner kan ses som problemløsende workshops. Ved hver session analyserer en diskussion med din terapeut, hvor du arbejdet med dit problem. Husk, at terapi er en trinvis proces, der sker med progression. Hver terapisession fungerer som et skridt i din fremgang. Under behandlingen kan du tale om alt, hvad du tænker på, og din terapeut vil lytte. Du kan tale åbent og sårbart om dig selv; dine samtaler med din terapeut er fortrolige. TERAPEUTER GØR MERE END AT LYTTE Klichéen "blank skærm", hvor terapeuter knap nok interagerer med klienter, er endnu en rest fra psykoterapiens tidlige dage. "Terapi er en interaktiv proces, fordi det er et forhold," Den gode terapeut vil spejle dig og spørge ind, så du lærer at forholde dig til hele dig selv som person. Både tanker, følelser og sansninger. Det kan være hovedpine, mavepine eller stærk hjertebanken, som fortæller hvordan det specifikke emne påvirker dig.

TERAPEUTER FORTÆLLER DIG IKKE, HVAD DU SKAL GØRE

Terapeuter er anderledes end trænere. De guider dig til løsninger, de mener er bedst, men vil ikke direkte foreslå ting. Det er op til klienten at anvende, hvad de lærer under sessioner.

TERAPI BEHØVER IKKE AT HANDLE OM DIN BARNDOM

Når vi taler om Freud, har hans indflydelse fået potentielle patienter til at bekymre sig om, at deres terapeuter unødigt vil forbinde alt til deres barndom og besættelse af sex og grave efter ubevidste problemer, der ikke eksisterer. Du skal muligvis tale om din barndom, hvis det er relevant, men det vil langt fra være det eneste, du diskuterer. Borte er Freuds dage og fokus på ubevidste faktorer.

TERAPI ER IKKE LET

Mange nyder terapien og de muligheder det giver for at dele konfliktstof, de aldrig har talt med andre om. Det er ikke det samme som det altid er let at gøre fremskridt. Det kan være svært at udfordre negative overbevisninger, der føltes lige så dybe som din marv, ting som du har holdt fast ved i næsten et årti. Til tider kan de virke umuligt at ændre. Når du kommer frem til en overbevisning om, hvad der er bedst for dig, vil det oftest føles let at ændre.

TERAPI BEHØVER IKKE AT VARE RESTEN AF DIT LIV

Folk forpligter sig sjældent til terapi, endnu sjældnere indtil de dør. Der er ikke noget galt med at fortsætte behandlingen resten af dit liv, men du behøver ikke. Terapeuten skal gerne fortælle dig, hvis du ikke har brug for terapi længere. Fordi du har gjort nok fremskridt til permanent at forlade behandlingen. Jeg arbejder altid med klinetnes mål og hvis de ikke har sat sig nye mål så kan behandlingen slutte.

ONLINE TERAPI ER LIGE SÅ EFFEKTIV

Det er først efter covid-19 at der er sket en stor udbredelse af onlineterapi. Nogen veksler mellem online- og klinikterapi. Mange fortæller, at de ville ønske, at de var begyndt på onlineterapi tidligere. Ofte kommer det i stand, fordi der opstår en akut fraværssituation. For ikke at miste pengene siger de ja til mit tilbud om en onlinesession, hvor de befinder sig, dette kan også foregå over mobil. De fleste plejer så at blive hængende i online terapi Det kan være pga. familien, eller fordi det er svært at overbevise chefen om lov til at holde fri fra arbejde for at gå til terapisessioner. Med online terapi er tidsplanen mere fleksibel, og du behøver ikke at holde fri fra arbejde.

EN MANDLIG ELLER KVINDELIG TERAPEUT GØR INGEN FORSKEL

Det er OK at have en kønspræference for din terapeut, men tro ikke, at det at vælge en terapeut af samme køn vil forbedre kvaliteten af dine sessioner væsentligt. Køn vil sandsynligvis heller ikke ændre måden, en terapeut behandler dig på. Da Oliver ledte efter en terapeut, var han bange for at vælge en kvinde. Han troede, at kvindelig terapeut ville være lige så kvalificeret og effektiv, men var bekymret for, at hun ville dømme ham. Når han fortalte, om at sove med kvinder eller ved politisk ukorrekt sprog. Nu hvor han har haft flere kvindelige terapeuter, ved han, at bekymringerne var ubegrundede. Mand eller kvinde, terapeuter dømmer dig ikke. De vil have dig til at føle dig fri til at være dig selv og sige, hvad du tænker på.

TERAPEUTER ER IKKE TANKELÆSERE 

Nogle potentielle klienter bekymrer terapeuter vil forudsige, hvad de tænker eller nedbryde deres problemer i en demonstration af analytisk dygtighed i Sherlock Holmes-stil. Husk, gode terapeuter vil gerne hjælpe dig. Du er ikke et eksemplar for dem. Du er en klient, en, de holder af.

TERAPEUTER KAN ikke ORDINERE MEDICIN

Vær ikke bekymret for at smide ind med en pille -skubber. Kun læger og psykiatere kan lovligt ordinere medicin såsom antidepressiva

FORSTÅELSE ER DET FØRSTE SKRIDT TIL ET BEDRE LIV

Da Oliver forstod, hvordan terapi fungerede, og hvordan han kunne udnytte det, ændrede det hans liv og verden. Efter en lammende episode af depression, hvor han ikke sove i fire dage hjalp terapien ham med at blive på arbejdet. Ændre på symptomerne og udvikle overbevisninger, der forbedrede mit sociale og romantiske liv.

Fordi han ikke havde læst noget som det her, måtte pårørende presse ham.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.