Skrevet d. 4-12-2019 10:30:46 af Mette Ørum - Psykoterapeut, Kropsterapeut, Parterapeut
Nu det jul igen og ......
Den søde juletid er over os med glitter og glimmer, store forventninger, drømme og ønsker. Juletiden sætter tanker i gang på godt og ondt. Hvordan skal jeg nå det hele? Hvordan får jeg råd til det hele? Glæder jeg mig egentlig til julen eller er jeg bekymret og presset? Julen er familietid og vi samles fra nær og fjern. Vi træder ind i de vante roller – også dem vi har prøvet at vride os ud af. Betydningen af vores familie bliver tydelig og smertefuldt tydeligt, hvis jeg ikke har en familie eller hvis familien er splittet. Eller vi mødes med familiemedlemmer, som vi ikke nødvendigvis har en tæt relation til i hverdagen, som vi skal være sammen med julen om. Julen er også den tid på året, hvor vi mindes dem, der ikke er her mere, og sorgen over tab af vores kære vækkes og gør os vemodige og eftertænksomme. Minder om julen fra tidligere år trænger sig på, og det kan være meget forskelligt hvad vi har af erindringer. Jul er jo hjerternes fest og det kan være svært at bringe bekymringer om julen op med andre uden at føle sig som lyseslukker midt i lys festen, og vi ønsker jo bare at julen bliver samlende og glædelig. Ikke desto mindre er julen også højtid for konflikter. Vi kan have mange forskellige forventninger og ideer om den helt perfekte jul - både op til jul, juleaften og i juledagene. Julen er fyldt med traditioner omkring hvordan vi samles, hvad vi spiser, hvad vi synger eller ikke synger. Hver familie har sine traditioner og sit særkende eller mangel på samme. Og så er der os i skilsmisse eller sammenbragte familier, hvor alle vores forskelligheder traditioner og værdier mødes, og vi skal have det hele til at gå op med delebørn, dine, mine og vores. Eksmænd og ekskoner der skal finde ud af det på kryds og tværs. Der er med andre ord meget på spil i julen. Relationer, værdier, traditioner, nostalgi, drømme og forventninger.
Det du kan være opmærksom på er:
• Tal sammen om - eller aftal at mødes inden jul og få afstemt med hinanden, hvilke forventninger og ønsker I hver især har til julen i jeres familie/familier. F.eks. hvilke juletraditioner der betyder meget for dig/jer. Hvordan plejer Jeres juleaften eller juledagene at foregå.
• Vær åben omkring hvordan du har det med julen, du vil opdage, at du ikke er den eneste, der oplever at julen kan være en svær tid.
• Når du støder ind i svære situationer med familiemedlemmer i julen, så registrer i første omgang de følelser eller reaktioner du mærker, uden at reagere på dem i situationen. Træk vejret og spørg dig selv hvad din reaktion mon handler om.
• Vær forstående overfor dig selv og andre og husk, at der er meget på spil for os alle sammen i julen.