Sådan skaber du et liv, der giver glæde og mening

Skrevet d. 10-9-2021 20:32:32 af Mads Vibe-Hastrup - Coach, Terapeut, Mentaltræner, Mentor, Mindfulness instruktør, Business Mentor, Grief Recovery Specialist

Alle der har prøvet at dyrke sport, ved at kroppen har mange følelser at byde på – bare kig på vores børn der spejler dem alle. Ikke mindst er der meget glæde at spore, hvis man bruger den rigtigt. Man kan opleve sig selv og sine følelser igennem alle mulige sportsgrene. På vej mod ønskede resultater, oplever man følelser af positiv men også negativ karakter – alle sammen følelser der kan mærkes i kroppen. Det er de selvsamme følelser vi alle går igennem, når livet ikke behandler os, som vi gerne vil i alle mulige sammenhænge.

Som terapeut bearbejder jeg oplevelser og følelser, der kan være svære at håndtere i nuet – og jeg bruger ofte sporten som en anderledes indgangsvinkel og et værktøj til at finde ud af hvilke negative overbevisninger der er tilknyttet oplevelserne og følelserne. De positive fordele ved at dyrke sport er veldokumenteret og mange bliver også afhængig af at dyrke sport, når de først er kommet i gang med en god fast rutine:

• Reduceret stress i form af bevægelse (meditation i bevægelse)

• Afhjælper/forhindrer depression og opbygger et socialt fællesskab

• Booster selvtilliden via succesoplevelser og kendskab til egne følelser

• Forbedret søvn efter koncentreret opmærksomhed

Jeg har altid dyrket meget sport, men personligt faldt jeg først og fremmest for den individuelle fordybelse i golfsporten, og da den samtidig danner nogle sociale rammer, var golf den perfekte sport for mig. Både da jeg var yngre – men også her og nu i mit voksen liv. På mange måder giver sporten mit liv mening, for det er der, jeg oplever, at jeg er nærmest mig selv. Der er intensitet, fordybelse, ro, koncentration og nærvær.

Udover de sociale rammer i sporten, der giver mig stor trivsel – er der også masser af muligheder for at skabe den her succes følelse, som giver mig den direkte oplevelse af lykke. Når jeg rammer golf bolden rent, går det direkte ind i kroppen og giver en følelse af harmoni og glæde.

Det kræver stor selverkendelse og tålmodighed at nå til det sted i livet, hvor den lykkefølelse opstår på en permanent basis, uden at der er direkte fokus på resultater. De fleste mennesker jagter resultater, og opnår dem, for at kunne opnå den her lykke følelse.

Det er kun de ganske få heldige, der får det meningsfyldte liv foræret fra en start af. De fleste skal først lære sig selv og sine følelser at kende, og drager sig en masse erfaringer på godt og ondt, før at de får opbygget et liv med de mennesker og aktiviteter der giver dem glæde og mening.

Står du et svært sted i livet, så kan en sportsgren, hjælpe dig på vej til bedre selverkendelse og et liv med mere glæde og mere mening. Sporten kan tage det seriøse og alvorlige ud af livet, og præsentere en form for voksen legeplads hvor der er sammenhold og plads til at grine.

En sports aktivitet skal være noget du glæder dig til, giver dig spænding og intensitet – men også noget som kan bruges som en indgangsvinkel til de her forskellige følelser.

Når du går i gang med udøvelsen, så læg mærke til, hvordan du har det før, under og efter. Hvordan er dit humør – hvilke følelser er i spil? Hvordan påvirker følelserne dig?

Dette arbejde og observation kan være det første store skridt til at skabe et nyt perspektiv i livet. Nyd at kunne udfolde dig i samspil med din krop og dine følelser – giv dem plads til at være der, betragt dem og nyd tiden sammen med dine nye relationer.

Står du i en vanskelig situation i livet, har du brug for ny inspiration eller andet – så er du altid velkommen til at kontakte mig via GoMentor. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.