Terapi… hvad nu hvis det ikke virker?

Skrevet d. 6-10-2021 09:09:23 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

”Jeg har været så bange for at starte i terapi. Tænk nu, hvis det ikke virker?” Når en ny klient starter med en bemærkning som denne ved jeg, at her skal jeg virkelig lytte og undersøge. Selvfølgelig kan jeg godt svare med: ”Ja, det er der mange der siger. Så du er ikke alene.” Eller: ”Lad os undersøge, hvad der aktiverer så meget frygt, at du i årtier ikke har kunnet tage imod den fornødne hjælp?” Hvis du i mange år har arbejdet med tanken om terapi og om det virker, så kan du her få nogle pejlemærker på, hvad terapi kan.

ER FORTIDEN IKKE SLUT?

Mange indleder med: ”Jeg gider ikke at snakke om barndommen.” Det støtter jeg altid op om. Hvis det ikke giver mening, er det jo bare spild af tid. Min erfaring har lært mig, at det er vigtigt at være skarp på, balancen mellem at lytte og undersøge. Eksempelvis den indledende sætning, viser ofte, at der ligger en dybere smerte, der omhandler grundlæggende svigt. Skal terapien virkelig hjælpe og være effektiv nok, så kan det være vigtigt at kigge på, det grundlæggende mønster om at have tillid til andre. Her kan det være personen første fase i livet der er underudviklet, og som konstant hæmmer personens håndtering af livets udfordringer. Derfor er det mere korrekt at sige, at når vi i vores personlighed ikke har fået lagt fortiden bag os, forsætter den med at blokere.

TILID ER ALT

Forestil dig en god ven, der har gået med en stor hemmelighed i flere årtier. Først nu er han klar til at dele den med dig og siger: ”Der er noget, jeg er nødt til at fortælle dig...” Når vi hører en betroelse af den art, lytter hver en fiber af kroppen. Det samme sker, når bemærkningen kommer...”Tænk nu hvis det ikke virker.” I stedet for at slå det hen ved jeg, at en bemærkning som denne er hele forudsætningen for om klienten tør tro på, at her er en jeg kan have tillid til. For hvem har lyst til at gentage en lidelsesfuld. fortid. Tillid fungerer her som en afprøvning af: ”Er det ok at forsætte her?”

DEN BARSKE SANDHED BAG UDTALELSEN

Det har vist sig gang på gang at bag en bemærkning af den art, er der ofte tilknyttet så megen sorg og frygt for at blive svigtet igen, at det er for farligt at risikere noget. Mange har fundet frem til at de er hypersensitive (som det udviklingstraume det er) og har i stedet brugt en masse kræfter på at beskytte sig selv for det ene og andet. Når de i stedet, får ro på nervesystemet og grænsesætningen, behøver de ikke trækker sig så meget væk fra livet. Sørg for at du føler dig mødt og forstået af behandleren, så er du godt på vej.

UNDGÅR DU OGSÅ TERAPI?

Selv om du ikke har en lige så dyb smerte, er tillid stadig et fælles behov for alle mennesker. Den er afgørende i terapi. Selvfølgelig skal du opleve, at det er sikkert og trygt at hengive dig til den hjælp du har brug for og det gør tillid

DU BEHØVER IKKE VENTE MERE

God rejse mod det liv, du altid har drømt om er din virkelighed.

Kærligst Liv

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.