Medicin mod Angst? - eller de 3 grundregler.

Skrevet d. 21-9-2021 09:20:35 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Om du skal tage medicin mod angst er et stort spørgsmål, fordi det kun afhjælper mod graden af uro. Det er min erfaring, at de fleste ønsker at undgå at få medicin. Jeg kender selv til angst. Havde jeg fået medicin dengang, havde jeg aldrig fundet ud at, hvad der skulle til for at gøre mit liv så rigt som det er blevet nu.

Når hjælpen forveksles med magi

Problemet er, at hvis du har døjet med angst i mange år uden at få det bedre, vil lægen typisk til sidst sige: ”Nu er der nok ikke andet at gøre end at du får medicin.” og du tænker det samme. For angsten er jo ikke forsvundet. Det sørgelige her er, at hjælpen mod angst er forvekslet med et håb om, at hvad der forårsager angst er forsvundet. Det svarer til en magisk tilgang 

Pejlemærker mod et svar på, om medicin er løsningen eller ej, vil jeg foreslå du besvarer de 3 følgende grundregler. Kan du ikke besvare ja til dem alle 3, vil jeg anbefale dig at afprøve god og effektiv hjælp mod angst. Hvor du ikke kun analyserer angsten for det er sjældent nok.

#1 JEG VED HVAD DER SKABER URO

Ind til videre har alle mine tidligere angst-klienter – hvis de ikke i forvejen er på medicin – fået det bedre. Årsagen? De finder frem til hvad der aktiverer konstant uro Der er mange ting der kan skabe uro. Det kan være ikke at føle sig god nok, for stort ansvar eller evige dilemmaer skaber uro. Hvis ikke det er et uforløst traume der ubevidst aktiveres.

Uro skaber angst

Et dilemma kan omhandle: Du har lyst til at leve livet på din måde, men fordi du ikke har fået adskilt dig fra andre, vil det betyde meget, hvad andre mener. Mange oplever at et styrket selvværd har stor betydning. Fordi den evig uro over at tænke og vurdere, hvad andre synes om dig, ikke har samme betydning. Det er svært at leve det liv du gerne vil, hvis du bruger energien på, hvad andre mon synes. Det afgørende er, hvis du ikke ved, hvad der skaber uro, at du begynder at finde ud af dette. Det kan medicin ikke. Den kan berolige dig.

#2 JEG VED HVORDAN JEG FOREBYGGER

Der er forskellige måder at forebygge på. Den nemmeste måde er at undgå, hvad der skræmmer dig. Såsom af aflyse den fest der skaber uro, glemme en vanskelig aftale eller blive hjemme på sofaen. Hvis det blot skubber problemet fremad bliver snebolden kun større.

Derfor er det afgørende du foretager noget, der beroliger dig mere grundlæggende, så du nemmere kan opsøge situationer, der lindrer eller håndtere 'ubehagelige' ting der skal gøres. 

#3 JEG VED HVORDAN JEG HURTIGT BEROLIGER MIG SELV

Når angsten er i udbrud, er det rigtig svært at udholde det bankende hjerte, maven eller halsen der snører sig sammen, åndedrætsproblemer m.m.. Det er ikke så mærkeligt, når din krop er i alarmberedskab. Derfor er det godt at kende til teknikker der beroliger og afstresser. Afprøv, hvad der hjælper dig. Det kan være noget så enkelt og effektivt som at gå en tur. Hvis det føles som en uovervindelig ting, så opsøg hjælp.

Har du svaret 'Ja' til de ovenstående 3? 

Hvis du har svaret ja til ovenstående, har jeg svært ved at forestille mig, at du har så voldsom, at du har brug for medicin. I stedet vil jeg anbefale, at du bruger angsten som din skjulte gave. Pak den op. Vigtigt! i kontrollerede omgivelser.

Undersøg, hvad den forsøger at fortælle dig og skab den fornødne forandring.

Husk! Hvis du kun ser løven i øjnene, når du er ubeskyttet er den alt for farligt. Og så kan medicinen opleves som en sidste udvej.

Giv dig i stedet lov til være ’beskyttet’, ved at leve efter de 3 grundregler.

God rejse ud i friheden.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.