Selvskadende adfærd

Skrevet d. 25-10-2019 09:15:51 af Shila Søholt - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver

Selvskade, hvorfor.?

Det korte svar, fordi personen har ondt, rigtig ondt indeni og frustrationen ikke er til, at udholde. Det giver et stort indre pres og for nogen kan selvskadende adfærd, virke lindrende ( som en form for ventil)og samtidig føles som en måde at kontrollerer den indre smerte. 

Selvskadende adfærd behøves ikke, at betyde at man ikke vil være her mere. Det er ikke, det samme som selvmordsforsøg, dog kan selvskadende adfærd være lige så farligt. Det kan gå rigtig galt. 

De nyeste undersøgelser viser, at flere og flere unge mennesker skader sig selv i højere eller mindre grad. Det er unge fra alle samfundslag. Det er oftest unge ml 15 og 25 år og de bagvedliggende problematikker for selvskadende adfærd, kan være alt fra eksamens pres/ skolepres til dybe sociale problematikker.  

Man kan terapeutisk arbejde med den selvskadende adfærd ved, at arbejde med den indre smerte. For nogen er den indre smerte nærmest en del af personligheden, for andre er den opstået pga. pludselige traumatiske oplevelser. Det er heldigvis muligt, at arbejde med begge dele.

Selvskadende adfærd kan være i forskellige grader og nogen har en næsten usynlig selvskadende adfærd. Det kan fx være små ridser eller cut på skjulte steder på kroppen. Andre har en meget tydelig selvskadende adfærd med fx cutting på armene, eller i ansigtet, brændemærker mfl. Nogen definerer også spiseforstyrrelser og misbrug, såsom alkohol og stoffer, som en form for selvskadende adfærd. Ens for alle er, at det handler om den indre ulidelige smerte og et forsøg på, at dulme den.


Man kan heldigvis finde andre strategier og metoder til, at lindre det indre pres.

Jeg har igennem min grunduddannelse som pædagog, arbejdet meget på døgninstitutioner, med selvskadende unge. Og den erfaring bruger jeg meget i det terapeutiske arbejde, hvor jeg møder min klient lige hvor personen er i livet. Jeg møder klienten med respekt og uden fordomme for klientens adfærd. Selvskadende adfærd er meget ubehageligt og begrænsende for en persons liv og især det sociale liv, det er derfor vigtigt at ændre på disse måder, at håndtere sin indre smerte på. Der findes hjælp og det kan blive nemmere og livet kan igen blive rart at være i. Det første skridt er dog, at søge hjælp. Hos mig vil terapien foregå i dit tempo, og med fokus på dig, nærvær og omsorg, blandet med nogle konkret værktøjer til, at dulme trangen til selvskade. 

Håber dette blog indlæg, har inspireret til, at opsøge hjælp hos mig eller en anden, eller givet lidt mere indsigt i selvskadende adfærd. 


Jeg er her, hvis du behøver min hjælp.

Mvh Shila Søholt 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.