Cutting

af GoMentor

Sidst opdateret 25-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinder der har udført selvskade i form af cutting har valgt at tildække arene med plastre

Hvad er cutting?

Størstedelen af tilfældene af selvskade sker ved, at en person skærer eller stikker i sig selv med en skarp genstand – et begreb, der kaldes "cutting". Disse sår er ofte overfladiske og steder, der nemt kan dækkes og skjules for andre. Denne form for selvskade rammer typisk børn og unge, der kæmper med lavt selvværd, mobning eller bearbejdning af tidligere traumatiske oplevelser. Cutting er en direkte og fysisk form for selvskade, som er alvorlig og bør forebygges, så snart det opdages.

Hvorfor skærer man i sig selv?

Oftest anvendes cutting for at overkomme stress eller bearbejde tidligere oplevelser. Det kan også være for at prøve overhovedet at føle for personer, der lider af følelsesløshed grundet et større traume. For nogle kan det omhandle en bearbejdning af tidligere overgreb, fysisk mishandling og vold i hjemmet, seksuelt misbrug, psykisk vold, lavt selvværd eller mobning. Her oplever de fleste en følelse af spænding og pumpende adrenalin i kroppen, inden de skærer i sig selv, samt følelsen af forløsning, tilfredsstillelse og lettelse efterfølgende. På den måde forsøger man at fjerne indre smerte og frustrationer ved at påføre sig selv fysisk smerte.

 

 

 

Typiske tegn i en cutters adfærd:

  • Isolation, undgåelse af social interaktion eller endda social angst
  • Overdreven brug af alkohol eller stofmisbrug
  • Altid tildækket - primært med lange ærmer og bukser
  • Angst, angstanfald, depression eller dyb sorg
  • Ligegyldighed omkring egen sikkerhed eller svag evne til at passe på sig selv - f.eks. i trafikken

Genkender du nogle af disse tegn hos dig eller en, du kender? Det er vigtigt at søge kontakt til den, der cutter, på en forsigtig og hensigtsmæssig måde. Man skal hverken skælde ud eller gå til angreb, men derimod forsøge at tale med barnet eller den unge om tegnene og spørge ind til, hvordan han eller hun har det. Her kan man introducere muligheden for professionel hjælp, så de ved, de ikke står alene med det. Reagerer du ikke på disse "råb" om hjælp, vil cutteren formentlig fortsætte og har større risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse, have selvmordstanker eller endda foretage selvmordsforsøg.

Få hjælp til cutting

Cutting er en meget alvorlig tilstand, som ofte ses som en følgevirkning af større følelsesmæssige eller mentale problemer, en person står overfor. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, så snart du opdager det hos en, du kender. Hos GoMentor ved vi, at det er et meget følsomt emne at tale om, hvilket gør det ekstra vigtigt, at man finder en psykolog eller en psykoterapeut, man føler sig tryg ved. Vores tilknyttede psykologer og terapeuter har erfaring inden for selvskade og cutting og kan derfor hjælpe dig eller en, du kender, med at få den rette hjælp til at få et godt liv igen - uden at gøre skade på sig selv. Har du brug for at mødes personligt med din mentor, er dette selvfølgelig en mulighed, ellers tilbyder vores mentorer også online terapi, så du kan få hjælp, uanset hvor og hvornår du har brug for det.

 

Cutting

Gertrud Lykke Rikke Rask Møller Susanne Schatz Michelle Poulsen
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Cutting

Gertrud Lykke Rikke Rask Møller Susanne Schatz Michelle Poulsen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Cutting

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.