ADHD

af GoMentor

Sidst opdateret 22-9-2020

Reviewer GoMentor

Dreng med damp (ADHD) kan ikke holde sin energi tilbage eller bevare sit fokus i længere perioder  Hvad er ADHD?

Der findes masser af information – både godt og dårligt – om ADHD, men der er stadig mange mennesker, som ikke forstår, hvad begrebet egentlig indebærer. Det kan defineres ud fra den engelske forkortelse – Attention Deficit Hyperactivity Disorder – som er en opmærksomhedsforstyrrelse, der påvirker et barns adfærd, f.eks. i form af hyperaktivitet, impulsiv adfærd eller uopmærksomhed. Adfærdsforstyrrelsen relaterer sig således til en af disse former eller en kombination af alle tre. Symptomerne varierer væsentligt fra barn til barn, men der findes behandlingsmuligheder, uanset hvilke symptomer der opstår. Med GoMentor som platform kan man få hjælp til ADHD gennem online terapi.

Symptomer på ADHD

Der er to overordnede typer af denne opmærksomhedsforstyrrelse – uopmærksomhed og hyperaktivitet samt impulsivitet. Symptomerne varierer, alt efter hvilken type der er tale om, men de generelle tegn indebærer følgende:

  • Manglende evne til at være opmærksom og vise indlevelse
  • Manglende situationsfornemmelse
  • Manglende evne til at bevare fokus
  • Hyperaktivitet
  • Manglende evne til at gennemføre aktiviteter og gøremål
  • Problemer med at organisere ting
  • Besvær med at lege i stilhed
  • Overdreven tale
  • Utålmodighed

Som nævnt vil symptomerne variere, afhængigt af hvilken type ADHD der er tale om. Ovenstående tegn er dog med til at give et billede af, hvorvidt diagnosen kan være problemet. Når ADHD diagnosticeres, er det vigtigt, man undersøger alle de forskellige behandlingsmuligheder. Behandler man alene ADHD gennem medicinering, er der risiko for, at dette fører til afhængighed. Hvis ikke det behandles, er der dog risiko for, at diagnosen fører til andre mentale lidelser, såsom depression og misbrug. Derfor er terapi og rådgivning gode metoder til at hjælpe med dig.

Sammenhæng mellem ADHD og autisme

Selvom ADHD er en adfærdsforstyrrelse, og autisme er en udviklingsforstyrrelse, ses der ofte et genetisk link mellem de to diagnoser. Det understøttes ved, at der er fundet et overlap i generne hos de børn og unge, der har fået stillet én af de to diagnoser. Nogle af de fælles symptomer, der er til stede, er bl.a. problemer med at socialere sig samt besvær med at kontrollere sin adfærd. Hos personer med diagnosen er det især den manglende situationsfornemmelse, der kan gøre det svært i social interaktion. Forskellen er dog, at ADHD er en opmærksomheds- og adfærdsforstyrrelse, som giver problemer med at orientere sig, planlægge, opfatte og huske ting. Der er autisme derimod en gennemgribende udviklingsforstyrrelse, der er medført, og som viser sig i form af en begrænset eller forstyrret udvikling af et barns sprog, evnen til at socialisere samt repetiv adfærd. Er du interesseret i en mere uddybende definition af diagnosen, kan du læse mere om autisme.

Få hjælp til ADHD

På grund af de risici, der er forbundet med diagnosen, er det vigtigt, at man får behandling – helst i form af terapi frem for medicinering. GoMentor udbyder online terapi for ADHD, hvor vores tilknyttede terapeuter, der er specialiserede inden for opmærksomheds- og adfærdsforstyrrelser, også tilbyder grupperådgivning, som kan bidrage med moralsk støtte fra andre i samme situation. Derudover kan du også få online terapi via GoMentor 24/7 med vores mange mentorer, der sidder klar til at hjælpe dig bedst muligt, med fokus på dine ønsker og behov.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.