Selektiv mutisme

Selektiv mutisme er en alvorlig angsttilstand, der får børn, der ellers kommunikerer normalt, til at ”fryse” i offentlige eller uvante situationer, eller når der er fremmede i nærheden. Andre symptomer tæller bl.a. ekstrem generthed, besvær med at tale offentligt, angst for mennesker samt andre symptomer. Ulig mutisme, hvor barnet overhovedet ikke kan tale, kan et barn med selektiv mutisme godt tale, men kun når det er i vante omgivelser. Der er forskellige årsager til denne lidelse, men vigtigere endnu, findes der også forskellige behandlingsmuligheder. Online terapi for selektiv mutisme via GoMentor.com, kan hjælpe med alle symptomerne på denne lidelse, samt hjælpe til, at undgå de farer der er forbundet dermed. 

Årsager til selektiv mutisme

Den præcise årsag til selektiv mutisme kendes ikke, men man mener at der er adskillige årsager, herunder biologiske, miljømæssige og sociale årsager. Andre sociale fobier kan spille en rolle i selektiv mutismes fremkomst, selvom dette ikke altid er tilfældet. Problem lader også til, at være arveligt. Selvom årsagerne til denne lidelse kan variere, er symptomerne typisk ens. Hvis symptomerne ignoreres, er der risiko for, at problemet bliver værre. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på tegnene på selektiv mutisme. 

Symptomer på selektiv mutisme

Nogle børn er bare generte, men hvis et barn udviser angst overfor fremmede – selv venlige, ikke-truende personer – kan det være et symptom på selektiv mutisme. Dette vil navnlig gøre sig gældende, hvis barnet eller ikke er genert eller reserveret i vante omgivelser. Denne tosidede adfærd, der afhænger af omgivelserne og personerne omkring en, er en stærk indikator på, at selektiv mutisme måske kan være problemet. Nogle børn har svært ved at tale i offentlige rum, men hvis deres frygt er så intens, at de hæmmer dem i uddannelsessituationer og socialt, er der risiko for, at denne simple tilstand kan forværres. 

Farer og risici forbundet med selektiv mutisme

Hvis ikke det behandles, er der risiko for, at selektiv mutisme kan starte en kædereaktion, der kan resultere i andre alvorlige mentale lidelser. Selvom det er helt i orden at børn kan være generte i offentlige situationer, kan det, hvis det er ekstremt, haver store omkostninger for barnet både socialt og i skolen. Så snart det sker, øges risikoen for depression eller andre mentale lidelser. På grund af dette, bør man, hvis symptomerne på selektiv mutisme observeres, få det diagnosticeret, og behandling bør påbegyndes omgående. 

Behandling af selektiv mutisme

For de der har travlt i hverdagen, kombinerer online terapi for selektiv mutisme via GoMentor.com vejledningen fra uddannede terapeuter med online rådgivning, der kan give moralsk støtte, og give en chancen for at se denne lidelse igennem en andens øjne. For familier der har denne udviklingsforstyrrelse tæt inde på livet, kan det føre til megen stress i hverdagen, hvilket kan blive til et generelt problem for hele familien. Med vejledende terapi fra GoMentor.com’s tilknyttede specialister, kan symptomerne på selektiv mutisme minimeres. Træning i sociale kompetencer er også en vigtig del af behandlingen. Overordnet set, er man kommet langt med behandlingen af selektiv mutisme igennem de seneste år. Denne lidelse er stadig et problem, men der er mange muligheder for at få hjælp. 

Definition af Selektiv Mutisme

Selektiv mutisme er en lidelse, der får børn, der ellers kommunikerer normalt, til at stoppe med at tale i bestemte stressende situationer. Symptomerne tæller bl.a. at barnet har nemt ved at tale i vante omgivelser, men har svært ved at tale til fremmede, er ekstremt generte og frygter mennesker. Behandling indebærer terapi og rådgivning, der kan hjælpe med symptomerne og farerne ved selektiv mutisme.

Symptomer på / Grunde til Selektiv Mutisme

  • Frygt for andre mennesker
  • Generthed
  • Besvær med at tale offentligt
  • Besvær med at tale i skolen

Kæmper du med selektiv mutisme?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Peder Poulsen Anne-Grethe Bach Frieser Laura Spliid Sparre Mette Stübert
km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

Find mentorer i dit område

km fra
 

Få hjælp til selektiv mutisme

Kæmper du med selektiv mutisme?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Peder Poulsen Anne-Grethe Bach Frieser Laura Spliid Sparre Mette Stübert
Lige nu: Spar 37% på online terapi

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.