Afføringsforstyrrelser

af GoMentor

Sidst opdateret 22-9-2020

Reviewer GoMentor

Ung fyr med afføringsforstyrrelser sidder på toilettet dagen lang og har ondt i maven Hvad er afføringsforstyrrelser?

Afføringsproblemer påvirker oftest renlige børn over fire år og forårsager ufrivillig vandladning og afføring, som regel – men ikke altid – om natten. Disse problemer relaterer sig således til afgivelsen af afføring og urin fra kroppen, oftest ufrivilligt. Begge former for afføringsforstyrrelser har nogle ensartede symptomer, såsom hemmelighedsfuld adfærd i forbindelse med toiletbesøg, forstoppelse og hård mave. Man kender ikke de præcise årsager til disse lidelser, men de kan både være fysiske og psykiske.

 

Disse er de to overordnede former for afføringsforstyrrelser, der påvirker børn - til tider også voksne:

  • Encoprese – Frivillig eller ufrivillig afføring hos børn, der ellers er renlige – typisk hos børn over fire år
  • Enurese – Sengevædning – ufrivillig vandladning – typisk hos børn over fem år

Symptomer på afføringsforstyrrelser

Afhængigt af hvilken type afføringsforstyrrelse der er tale om, vil symptomerne variere. De relaterer sig dog til tarmaktivitet og vandladning, som oftest er ufrivillig. Hyppigheden vil variere, men forekommer det mere end to gange månedligt, kan det være et tegn på en afføringsforstyrrelse. De nærmere omstændigheder kan variere fra barn til barn, men hvis de observeres, er det vigtigt at få stillet en diagnose, så man kan påbegynde behandling. Hvis ikke det behandles, kan afføringsforstyrrelsen føre til andre følelsesmæssige problemer, som kan ryge ud af kontrol.

Hyppige symptomer på afføringsforstyrrelser:

  • Hemmelighedsfuld adfærd i forbindelse med toiletbesøg
  • Forstoppelse
  • Manglende evne til at tilbagehole afføring (inkontinens)
  • Hård afføring (Hård mave)
  • Ufrivillig vandladning mindst to gange månedligt

Behandling af afføringsforstyrrelser

GoMentors tilknyttede specialister kan bidrage med praktisk information, vejledning og støtte til de, der kæmper med afføringslidelser. Hvad enten der er tale om sengevædning eller ufrivillig afføring, findes der viden, som kan lindre problemerne. Online terapi via GoMentor til behandling af sådanne lidelser er relativ nyt, men et effektivt redskab til at få den støtte og vejledning, der skal til for at bearbejde dem. Vores tilknyttede terapeuter er specialiserede inden for afføringsforstyrrelser, hvilket gør dem i stand til at hjælpe med at lindre og bekæmpe de risici og forhindringer, der er forbundet hermed. Find en terapeut nedenfor eller søg mere specifikt via 'Find ekspert'-knappen.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.