Ufrivillig afføring

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Ufrivillig afføring

Hvad er ufrivillig afføring?

Encoprese - ufrivillig afføring - påvirker et barns evne til at have normal afføring. Encoprese er dermed både frivillig og ufrivillig afføring hos et barn – typisk ældre end fire år – der ellers er forholdsvis renlig. Hvad enten problemet relaterer sig til frivillig eller ufrivillig afføring, er der en række alvorlige symptomer, der følger med denne lidelse. Årsagerne skyldes ofte fysiske problemer med tarmene, men dårlig kost eller toilettræning kan også være en del af forklaringen. Her hos GoMentor har vi tilknyttet en række specialister, der er uddannede inden for eliminering af lidelser som denne, og som kan hjælpe med behandling.

Årsager til encoprese

Forstoppelse og retention af afføring er som regel de to primære årsager til denne afføringsforstyrrelse, hvilket eksempelvis kan være en konsekvens af dårlig kost. Selvom disse er de to primære årsager til afføringsforstyrrelser som denne, er der en række andre forhold, som kan forværre situationen, såsom utilstrækkelig toilettræning, oppositionel adfærdsforstyrrelse eller andre adfærdsforstyrrelse. Disse kan være med til at øge risikoen for, at encoprese bliver et problem. Uanset årsagen til lidelsen, er det vigtigt, man er opmærksom på symptomerne.

Symptomer på encoprese

Grundet den til tider blufærdige adfærd, der er forbundet med afføring, kan det være svært at opdage symptomerne på encoprese. Generelt tæller de bl.a. inkontinens, forstoppelse og andre problemer med afføringen. Forekomsten af hemmelighedsfuld adfærd i forbindelse med toiletbesøg fra barnets side, kan i sig selv være en indikator på det. Hvis nogle af symptomerne observeres mere end to gange om måneden, er det vigtigt at få stillet en diagnose, så behandling kan påbegyndes, og man undgår risici ved encopresen.

Hyppige symptomer på encoprese:

  • Hemmelighedsfuld adfærd i forbindelse med afføring
  • Forstoppelse
  • Manglende evne til at tilbageholde afføring (inkontinens)
  • Hård mave

Hvis ikke encoprese behandles ordentligt, kan det føre alvorlige fysiske og psykiske problemer med sig. Flovheden, der typisk er forbundet med denne lidelse, kan føre til tilbagetrukkethed i samfundet, lavt selvværd eller endda depression. De fysiske risici tæller bl.a. permanent skade på indvoldene samt andre medicinske skavanker. Grundet denne lidelses alvorlige karakter, er det vigtigt at få stillet en diagnose, så snart symptomerne oberserveres, så man kan påbegynde en behandling.

Behandling af encoprese

Jo snarere behandling af encoprese begynder, jo bedre er chancerne for, at man kan minimere eller måske endda udrydde symptomerne på denne afføringsforstyrrelse. Online terapi via GoMentor kombinerer vejledning fra uddannede terapeuter med internettets muligheder, så man kan få den fornødne støtte. De fleste vil være i stand til at overvinde encoprese med den rette vejledning og rådgivning. I terapi, enten ved fysisk fremmøde eller online, lærer man at bearbejde symptomerne, så man kan få et mere normalt liv. Find vores tilknyttede psykologer og terapeuter nedenfor eller søg mere specifikt via 'Find ekspert'-knappen.

Få hjælp til ufrivillig afføring

Sanne Kirstine  Holm Ronn Rasmussen Pernille Louise Salling
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til ufrivillig afføring

Sanne Kirstine  Holm Ronn Rasmussen Pernille Louise Salling
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Ufrivillig afføring

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.