Når angst skjuler vreden

Skrevet d. 3-11-2021 07:55:50 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Oftest er det de unge, der viser det tydeligst. De er så anspændt af,ikke at blive lyttet til, så hvis jeg overser dette, vil de højst sandsynligt nægte at komme igen.

HVORDAN  KAN RELATIONEN AFHJÆLPE?

Hvis jeg ser den unge reagere kraftigt på, at jeg spørger ind, ved jeg det er et udtryk for noget andet. Det undersøger vi. Når jeg giver den unge tid, eller vi forholder os til nu’et, sker der altid en reaktion. Meget ofte er det irritation og vrede. Så er der kontakt og vi kan begynde at snakke om det egentlige problem.

IRRITATION FORKLÆDT SOM ANGST

Han fortalte mig hvor svært det var – bemærk dette er ikke en specifik case. Især i skolen. Selv om han sagde til sig selv: ”Jeg skal lytte efter!” så var han efter 10 min. Så irriteret, at han var ved at sprænges. Jeg bemærkede over for ham at nu er vreden og irritationen igen på banen.

ENDELIG BLIVER JEG HØRT

Pludselig vælter skeletterne ud af skabet, om hvor frustrerende det er ikke at blive lyttet til, eller at blive set.

TRIN 1 – LYT TIL DIG SELV

Når den unge bliver bevidst om, eller bliver mødt i, hvor hårdt det er ikke at blive set, så sker der en stor forandring. Ofte behøver vi ikke arbejde direkte med angsten.

Angsten var kun forklædningen.

Hvis du er voksen gælder det samme, om at lytte til dig selv.

Lyt, fornem, nedskriv...

  • Hvad er du vred og utilfreds over
  • Hvad gør dig urolig

Bemærk hvordan, det går dig på. Få mærket og håndteret, hvad det er.

Hvis du bliver alt for urolig, alt for irriteret, så opsøg hjælp. Det er en alt for belastende tilstand at gå med for længe. Det er netop her mange begynder på den usunde selvmedicinering, som på sigt skaber en belastende afhængighed. 

Giv dig selv lov til at tage forklædningen af. Du må godt være dig i verden.

Kærligst Liv

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.