Hvordan kommer man af med sin angst?

Skrevet d. 18-2-2020 09:23:10 af Charlotta Holm - Psykoterapeut MPF, Coach, Stresscoach

Angst kan virke meget voldsomt. Angsten kan nogle gange virke nærmest invaliderende og forhindre os i, at leve livet på den måde man gerne vil. Men selv om angsten kan virke så stærk, findes det meget god hjælp at hente. Min erfaring er faktisk, at det ikke altid behøver være så svært og tidskrævende som man skulle tro. Mange af mine klienter oplever en klar forbedring allerede efter 3-4 sessioner.

Jeg arbejder ud fra den Metakognitive teori og metode. Det er en ny psykologisk retning med solid forskning bag sig. Her arbejder vi ikke så meget med hvad det er du er nervøs for, men hvordan du forholder dig til det ubehag du oplever. Det gør man fordi det er meget effektivt. Lad mig prøve at forklare hvorfor.


Fælles for dem som oplever for meget angst er, at man bekymrer sig rigtig meget. En stor del af dagen går til at bekymre sig om noget man er bange for skal ske i fremtiden. Mange bekymrer sig også for det at man bekymrer sig. Det er i virkeligheden her både roden til det onde og løsningen ligger – nemlig i den tid du bruger på at bekymre dig. Jo mere du bekymrer dig, desto værre bliver det.


For at komme af med din angst, skal du gøre noget du ikke har prøvet før. Fra at have fokuseret meget på det vi er bange for og på ens bekymringer, skal vi ganske enkelt lade bekymringerne passe sig selv – UDEN at gøre noget ved dem... Lyder det underligt ? Bare rolig, det er lige præcis det her vi arbejder med i terapien. Vi arbejder med at genkende det som trigger vores bekymringer og angst. Det gør vi fordi vi skal lære os at ikke respondere på denne type tanker eller følelser. Vi skal øve os i, at ikke bruge så meget opmærksomhed på dem, at ikke lade os blive helt opslugte af denne type negative tanker og følelser.


Hvad tænker du om det? Tænker du det vil øge eller mindske dit angst niveau? Du kan  prøve det derhjemme. Prøv at lade dine bekymringer være. Lad dem passe sig selv og rette din opmærksomhed til det du har gang i lige nu. Det betyder ikke at du skal skubbe dine bekymringer væk eller at du skal prøve at undgå dine bekymringer. Bare lad dem være. Se hvad det sker :0) Det er naturligvis lettere hvis du kommer nogle sessioner i terapi. Her sætter vi lidt flere ord på dine tanker og følelser. Vi laver nogle praktiske øvelser som giver dig en bedre forståelse for din angst og dine tankerprocesser. Du får også en række redskaber som du kan bruge i din dagligdag. Måler er, genvinde kontrollen over dine bekymringer - og dermed din angst.


Kærlig hilsen

Charlotta Holm

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.