Virker det at skjule sine følelser?

Skrevet d. 25-10-2020 11:26:26 af Stine Gram - Coach, Kærlighedscoach, Datingcoach, Mentor, Mentaltræner

Kender du det, at du ofte tænker: Hvis jeg lader, som om jeg er ligeglad, skræmmer jeg ham ikke væk?


Hvis jeg viser mine følelser, synes han sikkert, jeg er hysterisk.


Hvis jeg viser ham, at jeg er vild med ham, mister han interessen.


Alle de her tanker handler om at skrue ned for det, du føler, for at opnå et bestemt mål: At få ham til at blive interesseret – eller mere interesseret. Tankerne virker helt logiske for en masse kvinder, men er de sande? Problemet med hele ideen om ikke at vise sine følelser er, at en mand alligevel kan mærke, hvad du føler. Derfor vil du egentlig bare fremstå uærlig, og som om du prøver at manipulere ham, og hvis der er noget, mænd IKKE gider, er det at blive manipuleret. Og det gider kvinder vel egentlig heller ikke. Så når han nu alligevel kan mærke på dig, hvad du føler, selvom du prøver at skjule det, ville det så ikke være bedre at stå ved det? Derudover har det den positive effekt på dig selv, at du ærer dine følelser uden at skamme dig. Og hvorfor skulle du også skamme dig? Følelser i alle afskygninger er en naturlig del af os.


Stå ved dine følelser


Det er altså et plus at vise sine følelser. Der, hvor du måske selv er gået galt i byen tidligere, er, når du har vist følelser, der var ude af trit med virkeligheden, hvor årsagen til din vrede fx var baseret på dine bekymringstanker og IKKE det, han rent faktisk gjorde. Så tjek lige ind med virkeligheden, før du lader tankerne gå i selvsving. Er du derimod blevet svigtet, bedraget og løjet for, så er din vrede fuldt ud berettiget. Så når du er vred, skal du ikke lade, som om du ikke er vred, fordi HAN måske vil se dig som hysterisk. Det er hans problem, hvis han ikke kan håndtere sine egne og andres følelser. Men dine følelser handler om dig, og hvis du undertrykker dem og opfører dig ’pænt’, kan det få dig til at fremstå kunstig, som en martyr eller som unaturligt kontrolleret og korrekt. Men igen, det her handler i bund og grund ikke om, hvordan du fremstår. Det handler om at være ærlig over for dig selv og ære dine følelser. Det samme gælder, hvis du har følelser for en mand. Du kan jo godt lade som ingenting i den tro, at det vil gøre ham mere interesseret i dig. Men her gælder samme princip. Oftest kan du ikke snyde ham, og du kender det sikkert fra dig selv. Du kan bare mærke det, hvis der er en, der er vild med dig. Det afslører hans kropssprog, blik, nervøsitet osv. Så stå ved dine følelser, men lad være med at afkræve noget af ham, hvis han ikke er der, hvor du er følelsesmæssigt. Måske vil han noget og så alligevel ikke det hele. Har vi ikke alle prøvet det på et tidspunkt? Her er det hensigtsmæssigt at iagttage, hvad der sker imellem jer, og blot investere det samme, som han gør følelsesmæssigt. Og det gælder om at være okay med begge scenarier: At I ender med at finde sammen, eller at I ikke gør. Det må tiden vise, og imens iagttager du, hvad han kan, og ikke mindst hvad han IKKE kan. Altså kan han indgå i et forhold til dig, eller kan han ikke?


Italesæt dine følelser og sæt en grænse


Hvis der er gået lang tid med denne dans frem og tilbage (og du ved selv, hvornår du har nået din grænse), kan du vælge at trække dig og give ham plads til at finde ud af, hvad det er, han vil. Og igen – lad være med at lade som ingenting, eller som om alt er okay med dig, for det er det jo ikke. Du ved, hvad du vil have, og hvad du føler. MEN sæt en grænse. Og det er vigtigt. Du kan ikke bare have følelser uden at have en grænse, for så er du i stor risiko for at blive udnyttet. Vi lærer andre, hvordan vi vil elskes via vores grænser. Hvordan kunne sådan en grænse se ud? En grænse er den streg, der adskiller det, du tolererer, fra det, du ikke tolererer. Du kunne sige noget i stil med: ”Jeg har det altid dejligt, når vi er sammen, men jeg føler mig også usikker på, hvad det er, du egentlig ønsker. Jeg ved, at jeg ønsker mig et forhold, så derfor kan jeg være bekymret for, om vi ønsker to forskellige ting. Hvad tænker du?” Hvis han så siger, at han ikke er helt sikker, skal du stå ved det, du ønsker, og sige, at det gør dig ked af det, men så vil du holde andre døre åbne. Du er nødt til at stå ved dine ønsker og dine følelser og i samspil med det sætte en grænse, og nogle gange skal du gå, før han finder ud af, hvad han virkelig vil. Det er næsten umuligt for ham at blive mere sikker på sine følelser for dig, hvis du konstant står klar i kulissen og venter. Og igen, det er ulideligt hårdt for dig.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.