Vælg forholdet – ikke manden

Skrevet d. 7-1-2021 14:30:52 af Stine Gram - Coach, Kærlighedscoach, Datingcoach, Mentor, Mentaltræner

Ville det hele ikke være meget lettere, hvis du ikke skulle overbevise en mand om, at du var den rigtige for ham? Vi har nok alle prøvet det med at være mere klar til et forhold end den mand, vi havde forelsket os i, var. Hvad gør man ved det? Mange vil instinktivt fortsat forfølge målet (altså manden), selvom der er blevet sendt rigelige signaler om, at det ikke rigtig vil lykkes med denne mand. Men da det er så svært at give slip, at det som regel ikke er noget, du gør frivilligt. I stedet hænger du i og holder fast i håbet om, at tingene kan ændre sig. Og det kan de i teorien også. I praksis sker det dog sjældent. Og at stå og vente i kulissen er ikke det mest hensigtsmæssige valg. Hverken for dig eller forholdets potentiale.


Vent ikke på en mand


Det gør som regel ikke en fyr mere interesseret, at du står standby og venter på, at han beslutter sig til at være sammen med dig – altså rigtigt sammen og ikke bare når det passer ham. Og du kan mærke det, når du ikke bliver valgt rigtigt til. Det er møgubehageligt og undergraver dit selvværd. Men hvis han skal mærke, hvad han har mistet, er du nødt til at forsvinde ud af hans liv i en eller anden grad og ikke længere stå i kulissen og ånde ham i nakken. Det kan jo gøre enhver stresset, at der er en, der venter på en, og det skaber en følelse af, at han er forpligtet over for dig til at træffe et valg. Snart. Ikke ligefrem sexet, vel?


Du skal trives i et forhold


Hvad gør du så? Du retter fokus mod det, der er relevant for dig. Og det er selve forholdets karakter. Hvordan skal et forhold være, for at du kan trives i det? Skal det gøre dig glad? Tryg? Selvsikker? Legende? Skal det gøre dig tillidsfuld nok til, at du tør dele dine sårbarheder med en anden, velvidende at han er der for dig og kan rumme dig – også når du ikke er smilende og glad? Det er selve forholdets karakter, der bestemmer, om du vil trives i forholdet. Det handler faktisk ikke om manden som sådan. Du kan sagtens elske en mand, der er helt umulig at være sammen med: stædig, ufølsom, selvoptaget, tavs, ikke-rummelig. Sådan en mand kan ikke rumme dig, når du er ked af det. Han vil lukke ned og lade dig stå alene tilbage med dine følelser. Du kan have nok så meget kærlighed til ham (fordi han jo også har andre kvaliteter end de førnævnte), men du vil ikke trives i et forhold, hvis du ikke bliver set, hørt og forstået. Du vil blive ensom. Derfor skal du blive bevidst om, hvilke slags kvaliteter dit forhold skal have, og DERNÆST må du se på, hvilken mand der passer ind i den skabelon. Ikke omvendt.


Forholdet kan sammenlignes med en leg


En god metafor er denne: Forestil dig, at du er 8 år, og du elsker at hoppe i sjippetov. Du har det SÅ sjovt, når du sjipper, og din krop kan ikke vente med at komme ud og sjippe hver dag. Det er din, nå ja, passion kunne man kalde det. Og ude på din vej er Mette den eneste pige, du vil lege med. Problemet er bare, at Mette aldrig gider sjippe med dig. Hun vil kun lege gemme. Så hver gang du skal lege med Mette, er det en betingelse, at du leger en leg, du faktisk ikke gider lege. Havde det været helt op til dig, havde du sjippet, men du lader Mette bestemme, fordi du ser op til hende og bare synes, hun er ’rigtig’. Og her ville jeg så sige: Fjern fokus fra Mette og ret det mod legen. For det er jo legen, der er ’din smag’ – det, du bedst kan lide. Derfor må du finde andre at lege med, der også kan lide at sjippe, og lade Mette være Mette. Måske ombestemmer hun sig en dag, og så kan I sjippe sammen, måske ikke. Men det skal du ikke vente på, for du sætter dit liv på standby i al den stund, du venter på en anden og ikke er tro mod dig selv og dine egne præferencer. Jeg håber, du kan se, at legen er forholdet, og Mette er den mand, du har forelsket dig i, men som ikke kan imødekomme dine behov og ønsker til et forhold. Det kan godt være, at han også er forelsket i dig, men hvis han fx ikke er tryg ved at dele ubehagelige følelser, vil han ikke kunne rumme dig med netop dine ubehagelige følelser. Det handler ikke om dig. Det gør det jo ikke. Men du præsenterer et scenarie for ham, som han ikke bryder sig om og derfor ikke vil indgå i. Det handler bare om, at han ikke vil lege den leg, du bedst kan lide at lege.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.