Du må godt vise, hvem du er, og hvad du står for.

Skrevet d. 20-10-2022 14:15:41 af Karina Jørgensen - Coach, Terapeut, Parterapeut, Sexolog, Mindfulness instruktør, Selvværdscoach

Kender du det med at tie stille og gøre sig usynlig selv med gode veninder?

Hvor du kryber lidt sammen og stirrer ned i kaffekoppen, mens du håber, håber, håber på, ingen ser afventende på dig. Febrilsk forsøger at være på forkant ved at finde noget, der kan aflede opmærksomheden, hvis de nu skulle finde på at spørge dig, om hvad DU mener. For hvis du nu siger noget, så finder de jo ud af, hvor mærkelig, dum eller anderledes du er. Og så vælger de dig jo fra! Og så bliver du hende den ynkelige, der ingen veninder har overhovedet. Og så og så og så...


Frygten styrer, så tankerne er overvældende hurtige. Men sammen med alle de tanker - der mærker du en længsel. Længslen efter at være så modig, at du kan give din mening til kende. For en anden stemme indeni spørger: Hvem er du egentlig, når du ikke tør sige noget? Og er der virkelig ikke plads til at have en anden holdning? Men igen: Du kan jo sikkert ikke forklare det ordentligt. Du har jo aldrig været god til at stå frem og være rolig og overbevisende.


Så... Selvom du ønsker, at du turde sige fra eller til, når de taler om noget, du har en holdning til - en holdning, som er anderledes end den, der har ordet lige nu - så tier du stille. Igen. Sådan har jeg haft det engang.. Måske kender du også det? Hvis du gør, så læs her 3 af de ting, der hjalp mig mest i situationer som den.


1. Få jordforbindelse. Læg mærke til kroppen uden negativ fortolkning. Mærk fx fødderne eller bagdelen. Spænd og giv slip 5 – 10 gange. Din bevidste opmærksomhed er din bedste ven, når du vil berolige dit nervesystem. Og her kan du ty til kroppen, for den er der jo altid. Så ligesom kroppen reagerer automatisk på din frygt, kan du omvendt bruge opmærksomhed på kroppen til at fjerne frygten. Og vær nu ikke bekymret for, om nogen synes, du er mærkelig – der er faktisk ingen, der kan se, du sidder og grounder dig selv.


2. Væk dine rationelle tanker. Spørg dig selv: Hvad ville du tænke om en anden person, der var ærlig og gav sin mening til kende? Og spørg så dig selv, om du ville tage afstand til vedkommende for at have sagt noget - selv hvis du var uenig? Dine tanker har direkte kontakt til din amygdala, som grundlæggende er der for at holde dig i sikkerhed for farer. Amygdalaen reagerer lynhurtigt - også på dine tanker – og den overruler din evne til at tænke rationelt, indtil du opdager det. Så du tager reelt magten tilbage til dig selv, når du stiller dig selv et spørgsmål, som vækker din logiske del af hjernen igen.


3. Brug din stemme bevidst. Når du taler med andre, så tal fra maven i roligt tempo. Tag dig tid til at sige ordene, holde små pauser og lade stemmens dybde tone frem. Derved virker du ikke kun rolig på dig selv, men også på dem, der lytter. Du giver dem tid til at forstå, hvad du siger, og den dybere stemmeklang, der træder frem, styrker din autoritet og er tillidsvækkende. Prøv gerne, når du har læst dette nyhedsbrev færdigt at læse fx den øverste sætning højt. Læs den i forskelligt tempo. Lyt efter, hvornår din stemme har den behageligste klang, og hvornår du virker mest velovervejet, rolig og selvsikker. Mærk efter, hvilken effekt de forskellige udgaver har på dig – så du ved, hvordan du smitter dig selv med ro eller uro. Og gør så brug af den viden næste gang, du mærker uro ved at skulle tage ordet.


Husk: Du må gerne være her - du må gerne have en anden mening - du må gerne udtrykke den. Du er lige så meget værd som andre, og dit bidrag er vigtigt.

Jeg vil gerne hjælpe dig gerne til at turde være dig. Hvis du synes, at det er tid til forandring, så er du velkommen til at booke en afklarende samtale hos mig. Samtalen er gratis og helt uforpligtende.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.