Kontakt er vigtig for vores mentale sundhed

Skrevet d. 16-4-2020 08:49:34 af Marianne Eikers - Psykoterapeut MPF, Stresscoach

Arbejdsdagene ser meget anderledes ud for mange i denne særlige corona-tid. Også for mig som terapeut. Alle de skønne mennesker, jeg normalt har i forløb her i min praksis på Bysøstræde i Holbæk, er flyttet til telefon og online. Jeg følger sundhedsmyndighedernes retningslinier – og det betyder, at heller ikke jeg kan tage imod nogen til personligt fremmøde. Samtidig er vores mentale sundhed og trivsel er stadig vigtig - og for nogle endda under pres. Derfor er jeg her stadig – pr. telefon og online. Og det fungerer ganske fint, når vi nu ikke kan mødes “in real life”. Det skal nok komme igen. Der er ingen tvivl om, at jeg foretrækker de personlige møder. Og jeg savner dem. At sidde med et menneske i det som er svært for dem, og kunne dele mit nærvær med dem – og de deres med mig. Det må vi undvære for en stund og finde alternative veje.

Vi har brug for at være i kontakt - også selv om vi holder afstand

I denne særlige tid, hvor vi skal holde social distance og blive hjemme, får vores relationer en ny dimension. Både vores private og vores professionelle relationer. Antallet af online møder og samtaler over diverse online platforme er eksploderet over hele verden. For vi mennesker er flokdyr. Vi har brug for at være sociale og være i kontakt med andre mennesker. Selv om nogle har et større behov end andre, så er det vigtigt for vores mentale sundhed.

Gamle mønstre kan komme på genbesøg

Selv om vi er fælles om at være i den aktuelle situation, COVID-19 krisen, reagerer vi alle forskelligt på det. Der er mange faktorer, der spiller ind og ikke mindst, hvad vi har med os i “rygsækken”. Gamle mønstre kan komme på genbesøg. Og hvis man f.eks. har tillært sig at være følelsesmæssigt “selvforsynende”, når tingene bliver svære, så er det også nu, man måske ikke liiiige får rakt ud efter hjælp, når man har brug for det.

Vi håndterer kriser, “isolation” og det nye udefrakommende pres forskelligt. Nogle føler sig mere alene og savner et kram. Andre føler sig overvældede af det intense samvær med familien/partneren 24/7 og savner alenetid. Mens nogle kommer tættere på hinanden, oplever andre større følelsesmæssig distance og flere konflikter. Nogle nyder tiden med børnene, får mere motion, støver gamle interesser af eller finder nye. Andre oplever angst, rastløshed og ensomhed og føler sig apatiske. Nogle føler sig ekstremt stressede over at skulle arbejde hjemmefra, holde online møder og samtidig hjælpe sine skolebørn med lektier og finde på aktiviteter for de helt små. Alt sammen i arbejdstiden og inden for husets fire vægge. Uanset hvordan du reagerer, så er det dine følelser, dine følelser. Og nogle gange opdager vi først, hvordan vi egentlig har det, når vi taler med nogen. Jeg har i de seneste uger talt med mange, som umiddelbart havde det “fint”, men hvor tårer og frustrationer lå lige under overfladen. De har været lettede over at give sig selv plads til at mærke, hvad de gik og undertrykte og få sat ord på, hvad det handlede om. Og ikke mindst at få vendt det hele, så de igen kunne trække vejret i det. For det er det, der sker, når vi går og bliver bange, stressede, bekymrede eller undertrykker irritation.

Uanset om det er bevidst eller ubevidst – så stjæler det vores energi og overskud. Pludselig kan vi mærke, at vi ikke får gjort helt simple ting. Vi bliver mere kort-luntede at være sammen med. Får måske lettere til tårer, spiser dårligere, springer den gåtur over, vi har så vanvittig godt af og har svært ved at koncentrere os.

Vi kan også reagere helt modsat og blive overpræsterende – både i forhold til hvad vi kræver af os selv som mennesker og som medarbejdere på vores midlertidige hjemmearbejdsplads og/eller i forhold til, hvad vi skal sætte i værk derhjemme af projekter og aktiviteter for børnene.

Vi finder altid en vej og jeg vil gerne hjælpe dig med at finde din. Corona eller ej

I sidste uge ringede jeg ud til alle som er i forløb hos mig. Der går måske længe endnu, før vi kan ses. Ingen ved det. Men jeg ved, at denne “isolation i Corona-land”, gør noget ved os. Og derfor har det været vigtigt for mig, at tjekke ind med alle og høre, hvordan de havde det. For vi heles i relationer. Og når vi nu ikke kan ses – så går telefon og online også helt fint. Vi finder altid en vej.

Vores mentale sundhed kommer (eller kan komme) under pres under de aktuelle omstændigheder. Eller i det hele taget, når der sker noget uforudset eller som vi ikke føler, vi har kontrol over. Fyringer, skilsmisse, tab - forandringer, der ryster vores trygge fundament. Og det kan ikke vente. Det skal tages alvorligt, så vi ikke ender stressede og nedbrudte. Så tag dig selv alvorligt, når du mærker du ikke trives, eller ikke føler du har kontrol over dit eget liv. Det kan komme til udtryk på et væld af måder. Måske sover du dårligere om natten. Måske har du svært ved at huske eller koncentrere dig. Måske har du ondt uden nogen egentlig grund - eller noget helt fjerde.

Pas godt på dig selv og hinanden. Og husk: Jeg er her stadig på telefon og online, så længe corona ikke tillader os at mødes “in real life”. Men snart kan vi også det igen :-)    

Bedste hilsner

Marianne Eikers, psykoterapeut MPF & stresscoach

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.