Stress: Når vi er utilfredse med det liv, vi har vænnet os til...

Skrevet d. 4-9-2019 11:46:43 af Marianne Eikers - Psykoterapeut MPF, Stresscoach

Efteråret er højsæson for stress 

For de fleste af os, føles det nok som meget længe siden, vi sad med en kølig drink og nød udsigten til flere ugers ferie. 

Tiden efter ferien kan ramme hårdt. Og for nogle er det en udfordring at finde melodien igen efter feriens mere tilbagelænede tempo. Både i privatlivet og i arbejdslivet - og i balancen derimellem. 

Tal viser en stigning på over 25% i antallet af mennesker, der må kaste strandhåndklædet i ringen og søge hjælp i efterårsmånederne. Er det ikke tankevækkende? 

Man kan måske tænke: “Jamen, jeg har jo næsten lige holdt ferie, hvorfor kan jeg ikke overskue noget allerede?”. Men det er dét, der er det lurvede med stress. Det kommer snigende, som en kat om natten.  Ofte når vi mindst venter det. Det sker gradvist. Vi vænner os til at have lidt for mange aftaler. Til at begynde at sove dårligere. Til at have ondt i maven eller kvalme oftere. Til ikke lige at have overskud til andre mennesker. Det er bare lige en periode, tænker vi. 

Hvis stressbarometeret allerede var godt på vej opad inden ferien, så er 3 ugers ferie bare ikke nok til at komme ned i gear igen. Ikke mindst, fordi det, der stresser sandsynligvis stadig er der, når vi vender tibage til hverdagen. 

Vi vænner os til ubalancen

Om det er arbejdet, parforholdet, work-life balance eller noget fjerde så vænner vi os til ubalancen.

Men tænk lige over det her:

Stress bliver udløst, fordi vi er utilfredse med det liv, vi har VÆNNET os til at leve.” 

Når virkeligheden ser anderledes ud end vi godt kunne TÆNKE os, at virkeligheden var. Når vi egentlig har lyst til at skifte retning i arbejdslivet. Når hverdagen bare får lov at køre “bevidstløst” afsted med os. Når vi får sagt ja til flere ting end vi egentlig kan magte. Vi tilsidesætter os selv for at imødekomme andres forventninger og krav - og glemmer det allervigtigste. 


Vi kan klare mere end vi kan holde til

Jeg møder mennesker, der i den grad er ramt af stress - nogle med angst og depression til følge. De har i den grad vænnet sig til at påtage sig virkelig meget uden åndehuller undervejs. Eller glemt hvad det egentlig er de SELV har lyst til, hvad de selv drømmer om. 

Den gode nyhed er, at stress kan både afhjælpes og endnu vigtigere forebygges med den rette hjælp og værktøjer. Når vi får sat grænser, stillet skarpt på drømmene, genfundet vores passion og taget hånd om os selv. 

Og jeg ved det! Det er nemmere sagt end gjort. Men det kan altså SAGTENS lade sig gøre. 

Som psykoterapeut og stresscoach ser jeg mennesker ramt af stress, genvinde fodfæstet og vende tilbage med fornyet energi og gnist i øjet, fordi de har taget sig selv alvorligt. 


Stress kan ramme alle – ofte når vi mindst venter det

Der kan være mange årsager til stress. Hvis du oplever vedvarende stress, er det afgørende at få den rette hjælp, så du kan reducere dit stressniveauet, få det godt igen. Og ikke mindst – forebygge at blive stresset i fremtiden. Det kan stresscoaching hjælpe dig med.


(Kilde: Tal fra PFA Sundhedsordning)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.