Hvad ville du gøre?

Skrevet d. 3-4-2020 11:54:52 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler

Du står på dit kontor.

Pludselig kommer en mand ind og angriber dig med en kniv!


Hvad ville du gøre?


I 2007 blev en hollandsk politibetjent alvorligt såret i et sådant væbnet angreb på politistyrken i Amsterdam. Ved angrebet ”frøs”(stivnede) politimanden et øjeblik. Besluttede sig så for at skyde. Angriberen dødede på stedet. De efterfølgende analyser af denne voldsomme begivenhed åbnede øjnene for en indsigt i, at hvis politimanden var ”frossent” bare lidt længere, var flere mennesker sandsynligvis kommet til skade. Og på den anden side, hvis beslutningen om at skyde, var kommet straks efter angrebet, var hun måske slet ikke selv blevet såret.

Denne form for ”frysning”, hvor vi stivner helt; bliver handlingslammet er på samme måde som kamp/flugt en respons, der udløses i vores autonome nervesystem, når vi udsættes for en trussel eller bliver meget overraskede. Vi snakker bare ikke (så meget) om den. Vi snakker (mest) kamp og flugt respons.


Specielt ved trusler aktiveres både sympatiske og parasympatiske grene i det autonome nervesystem samtidig, og kun i tilfælde at parasympatisk dominas oplever vi defensiv frysning. Ved sådan en ”frysning” ses tydelig påvirkning af personen. Et fuldstændigt fravær af bevægelse, bortset fra bevægelse i forbindelse med åndedrættet, en total spændt kropsstilling, der skyldes øget muskel tone i denne defensive tilstand, en konsistent bradykardi (langsom puls), nedsat sprog (næsten stum) samt fald i kropstemperatur. ”Frysning” er et universelt frygtrespons, der observeres både i reaktion på betingede (lært) eller ubetingede (akutte truende) stimuli eller situationer. Det manifesteres som en del af et repertoire af art specifikke defensive reaktioner, hvor nogle arter, der viser en stærk medfødt præference for ”frysning”/agerer død (fx den australske (O)possum) og; hvor andre arter næppe reagerer ved ”frysning”.


Tilbage til politistyrken i Amsterdam, som efter deres indsigt og læring valgte at indføre og oplære politistyrken i Heart Math’s metoder, hvor der er fokus på at styrke modstandsdygtighed i stedet for udholdenhed – og NETOP styrke politistyrken i hensigtsmæssige reaktioner uanset, hvad de måtte blive udsat for fremover.

For det kan vi jo kun spå om; uanset om det er i politiets liv eller vores eget! Vækker det din interesse og finder du det spændende, at vi kan styre vores reaktioner gennem vores nervesystem – og vil du vide mere om, hvordan det kan gavne dig eller din familie, dine relationer?

Så inviter gerne dig selv til en uforpligtende smagsprøve online.

GLAD og solrig dag til dig.

Kh Christin

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.