Guide: Sådan finder du den rette psykolog

Skrevet d. 20-5-2021 11:29:45 af Tea Frigaard - Psykolog

Du er nået til den erkendelse, at du har brug for professionel hjælp fra en psykolog til den problematik, du kæmper med. Så langt så godt. Men nu føler du dig helt på herrens mark, ift. hvilken psykolog, du så skal vælge. Der er jo så mange psykologer derude! - Mange af dem har sågar erfaring med lige præcis den problematik, du ønsker hjælp til. Det kan være noget af en jungle at finde rundt i - især hvis det er første gang, du opsøger en psykolog. For at gøre det hele lidt nemmere, har jeg skrevet denne 4-trins guide til dig. Jeg håber, at du vil finde den brugbar.



Trin 1) At finde en psykolog, der matcher dit behov 


Du kan med fordel starte din udvælgelsesprocess ved at gøre det så klart som muligt for dig selv, hvilken problematik du ønsker hjælp til. På denne måde har du mulighed for at “snevre feltet ind”, så du står tilbage med de psykologer, der har erfaring med lige præcis dette. Det er ligeledes en god idé på forhånd at gøre dig nogle tanker om, hvad du ønsker at få ud af terapien. Er det en meget afgrænset “her og nu” problematik, som du ønsker at få noget rådgivning- og sparring på? Eller er det en længerevarende problematik, der hæmmer dig i din hverdag?


Der er nemlig stor forskel på, om man søger hjælp til at håndtere eksamensangst i forbindelse med en konkret eksamen, eller om man søger hjælp til at blive fri af en længerevarende socialfobi- eller panikangst. Derfor er det vigtigt, at man grundigt læser psykologens beskrivelse af sig selv. Det kan ligeledes være en fordel, at tjekke vedkommendes egen hjemmeside ud. Her kan man nemlig ofte finde mere detaljeret information om psykologens særlige erfaringsområder og arbejdsmetode(r).



Trin 2) Terapi ved personligt fremmøde, eller online/telefon-terapi?


Det er ligeledes værd at gøre sig nogle tanker om, hvilken form for terapi man ønsker. Skal det være “klassisk terapi” med personligt fremmøde, hvor man sidder overfor hinanden og taler, eller et online-forløb? Måske er det telefonkonsultationer, du ønsker?

Der er fordele og ulemper ved alle tre valgmuligheder - det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Det handler rigtig meget om dig og dine unikke behov. Som privatpraktiserende psykolog, har jeg klienter indenfor alle tre af de nævnte terapiformer. Jeg har også klienter, der veksler imellem de forskellige muligheder, alt efter behov.

Hvis du er i tvivl om, hvilken af de ovenstående muligheder der er den rette for dig, kan du med fordel finde en psykolog, der tilbyder alle tre ting - dem findes der nemlig en del af. På denne måde kan du og din psykolog i fællesskab prøve de forskellige muligheder af og finde den terapiform, der passer bedst til dig.



Trin 3) Følg din mavefornemmelse


Når det kommer til at finde den rette psykolog, så er din mavefornemmelse din bedste ven! Når du ser billedet af psykologen og læser vedkommendes beskrivelse af sig selv, føles det så som et potentielt match? Føler du dig tryg ved tanken om at skulle have en fortrolig samtale med vedkommende? - hvis ikke, kunne du så forestille dig, at du kunne blive tryg i relationen med tiden? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, giver det god mening at gå videre og tage den indledende kontakt. Hvis ikke, så fortsæt din søgning. Der skal nok være en psykolog derude, der “føles som den rette for dig”.



Trin 4) Den indledende samtale


Den indledende samtale med din nye psykolog er vigtig, idet det er her du for alvor kan mærke, hvorvidt I er det rette match eller ej. Det er næsten umuligt at danne et fyldestgørende førstehåndsindtryk af nogen baseret på billede og tekst. Ligesom med alle andre relationer i dit liv er kemi en kæmpe faktor, når det kommer til finde den rigtige psykolog. Ja faktisk, så har videnskabelige undersøgelser indikeret, at en god og tryg relation mellem klient og psykolog er den mest afgørende faktor for et vellykket terapiforløb!


Her kan du med fordel stille dig selv følgende spørgsmål:
 - Føler jeg, at psykologen forstår mig og den problematik, jeg søger hjælp til?
 - Føler jeg mig tryg ved at åbne op for vedkommende omkring mit problem?
 - Føler jeg mig mødt med empati og nærvær i samtalen?


Det kan ydermere være en god idé at vælge en psykolog, der tilbyder en gratis forsamtale. Hvad der menes med “gratis forsamtale” kan variere meget fra psykolog til psykolog. For nogen, menes der en indledende, afklarende telefonssamtale på 10-20 minutter. For andre menes der, at den første indledende konsultation er uden beregning. Dermed ikke sagt, at en kortere telefonssamtale ikke også kan være en rigtig god måde at danne sig et førstehåndsindtryk på. Tit og ofte kan vi nemlig meget hurtigt fornemme, hvorvidt “der er kemi eller ej”.


Jeg håber, at denne lille guide har gjort dig lidt klogere. Hvis du har spørgsmål til den, er du altid velkommen til at kontakte mig. Ønsker du at bestille en hos mig, er du ligeledes meget velkommen til at skrive eller ringe til mig. Din første session er hos mig gratis, så du trygt og uforpligtende mulighed for at vurdere, hvorvidt jeg er den rette psykolog for dig. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.