Misbrug

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvordan defineres et misbrug?

Et misbrug kan defineres som et vedvarende og skadeligt brug af stoffer såsom tobak, alkohol, hash, kokain, heroin m.fl. - substanser, der ændrer ens sindstilstand, så personen eksempelvis slapper af / finder ro eller bliver euforisk. 

Misbruget kan også opstå som en form for selvmedicinering, der skal dæmpe symptomer på psykisk sygdom eller sårbarhed og eksempelvis på den måde gøre det nemmere for personen at være sammen med andre.

Et misbrug opstår ikke fra den ene dag til den anden, men bliver typisk udviklet over et stykke tid, hvor personen bruger et eller flere af de valgte stoffer oftere og oftere og i større og større mængder.

Man har symptomer på et misbrug, når man er blevet afhængig af det valgte stof (alkohol, hash, stoffer eller medicin) – enten psykisk eller fysisk – eller både/og.

Afhægigheden kan komme til udtryk ved, at 

  • man bruger større og større mængder for at få den samme virkning
  • man får det fysisk og psykisk dårligt, hvis man ikke får stoffet (abstinenssymptomer)
  • man længes så meget efter stoffet, at det er svært at tænke på andet
  • at det er vigtigere for en at bruge stoffet end at tage hensyn til andre og de ting, man skal (eksempelvis arbejde, studie, familie)
  • man har svært ved at styre, nedsætte, holde op med sit brug af stoffet
  • man bliver ved med at bruge stoffet, selvom man har indset, at det er skadeligt for en

Skadesvirkningerne kan både være fysiske (f.eks. skrumpelever), psykiske (dårlig hukommelse, depressioner) og sociale (fx fravær fra skole eller arbejde, krise i familien, tab af venner)

 

Få hjælp til misbrug

Frederik Engels Glennie Grønne Inge Merete Søndergaard Annette Thomsen
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.