Nikotinmisbrug

Skrevet af GoMentor

NikotinmisbrugDer var engang, hvor læger optrådte i reklamer for cigaretter, og lovpriste disse og andre produkter med nikotin. Dette ser vi ikke længere. I stedet ser vi diverse skræmmekampagner og ubehagelige billeder på cigaretpakkerne, der viser, hvor galt det kan gå, og hvor skadeligt rygning er for os. Både for aktive og passive rygere. På trods af dette, er der fortsat mange, der er afhændige af nikotin, og desværre er rygning også udbredt blandt mange unge. Cigaretter indeholder mange skadelige stoffer, der bl.a. forårsager lunge -og hjertesygdomme og hvert år koster op mod 14.000 danskere livet. Rygning har mange skadelige virkninger, der er med til at forringe livskvaliteten.

At være afhængig og at være misbruger, er ikke det samme. Misbrug defineres af FN’s sundhedsorganisation WHO som et forbrug, der skader – fysisk, psykisk, socialt eller økonomisk. Det misbrug kan man godt komme ud i uden at være afhængig, og det er svært at sige, hvor mange misbrugere, der egentlig findes i Danmark. Afhængighed er dybest set en kemisk kortslutning i hjernen. Nikotin er uhyrre vanedannende, man skal ofte kun prøve få gange, inden man bliver afhængig.

Der er heldigvis flere og flere der ønsker, at de kunne slippe denne afhængighed. Nikotin er et vanedannende stof, der påvirker belønningscenteret i hjernen. Det betyder, at når man får nikotinen ind i kroppen, giver det en rar og afslappet følelse indeni. Det kan derfor give fysiske abstinenser, når du stopper indtaget -  men ofte er det også den psykiske afhængighed, der spænder ben for et rygestop.

Symptomer på nikotinafhængighed

  • irritabilitet
  • angst
  • manglende koncentration
  • søvnløshed
  • stigning i appetit
  • desperation

Der findes en del hjælpemidler, som kan have effekt for nogle:

  • Nikotintyggegummi
  • Nikotinplastre
  • e-cigaretter

Der er bare det problem, at man også kan ende med at blive afhængig af disse remediger, og så er man jo lige vidt. Den optimale løsning er derfor at komme din afhængighed til livs, ved at snakke med en professionel. Der findes mange måder at gøre det på. GoMentors mentorer tilbyder forskellige behandlingsmetoder, der kan hjælpe dig med at bryde ud af din afhængighed.

Søger du hjælp til at stoppe med at ryge?

Vores mentorer kan hjælpe dig med kontrollere din afhængighed.
Herunder kan du se en liste med udvalgte psykologer, coaches og terapeuter, der har speciale i rygestop.

Kæmper du med nikotinmisbrug?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Malene Goddard Nielsen Maiken Sanderhoff Lone Holm Feddersen Pia Jensen
km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

Find mentorer i dit område

km fra
 

Få hjælp til nikotinmisbrug

Kæmper du med nikotinmisbrug?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Malene Goddard Nielsen Maiken Sanderhoff Lone Holm Feddersen Pia Jensen
Få hjælp online fra kun 124 kr./uge

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere