Koffeinmisbrug

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

KoffeinmisbrugKoffeinafhængighed og -misbrug

De fleste mennesker bliver afhængige af koffein på samme måde: Det starter med en nydelse af at få lidt ekstra energi om morgenen. Problemet er dog, at kroppen hurtigt vænner sig til den kunstige energi, og med tiden fører dette til tolerans, hvilket vil sige, at man får brug for større mængder koffein for at kunne opnå den samme energitilførsel. Ikke nok med det, så kan der i forbindelse med kaffeafhængighed, eller f.eks. ved indtagelse af sodavand og kakao, være abstinenser, hvilket er en anden grund til, hvorfor så mange mennesker forbliver afhængige af koffeinen. Uanset hvad grunden til afhængigheden er, og hvor lang tid du har været afhængig, så kan det blive nødvendigt at få hjælp, hvis du ikke selv kan styre dit forbrug.

Symptomer på koffeinafhængighed

Her er nogle af de typiske tegn på en koffeinafhængighed:

 • Tolerans – Når man skal indtage større mængder kaffe med tiden for at opnå samme effekt
 • Abstinenser – Når man oplever hovedpine og andre gener 24 timer efter det sidste indtag af koffein
 • Manglende evne til at holde op med drikke koffeinholdige drikke
 • Hunger efter koffeinen
 • Hurtig hjertebanken og uro i kroppen
 • Søvnløshed eller andre søvnforstyrrelser
 • I ekstreme tilfælde ses rysteture, hvis koffeinindtaget har været for højt

Hvis du kan nikke genkendelse til nogle af disse symptomer, bør du læse mere om de risici, der kan være ved en koffeinafhængighed. Selvom det kan være rart med et tilskud af energi, så kan for meget koffein have en negativ effekt på kroppen. Du kan opleve alt fra træthed til rastløshed og søvnforstyrrelser, samt at koffeinafhængigheden kan medføre problemer for dit helbred. Uanset hvor længe du har været afhængig af koffein, så er der håb og mulighed for behandling, hvor du kan lære at stoppe din tvangshandling og endnu engang få et sundere liv.

Koffeinforgiftning

For mange mennesker er der ikke noget som den første kop kaffe om morgenen. Kroppen får tilført ekstra energi, men man betaler en høj pris for det. Koffein er et opkvikkende middel, der påvirker det centrale nervesystem. Selvom kroppen kan føle ekstra energi i starten af en koffeinforgiftning, så vil kroppen hurtigt reagere, når koffeinen holder op med at virke. Dette er, sammen med tolerans, tegn på en koffeinafhængighed. Når koffeinen påvirker centralnervesystemet i kroppen, medfører det en koffeinforgiftning med forskellige symptomer, såsom større agtpågivenhed og højere energiniveau. Denne energi er kortvarig, men den får kroppen til at kræve mere og mere koffein for at opnå det samme energiniveau. Derfor er koffeinafhængighed et alvorligt problem, som kan føre til andre problemer, såsom eksempelvis symptomer på abstinenser.

Tegn på koffeinforgiftning

Her er de typiske tegn på, at man har en koffeinforgiftning:

 • Rastløshed
 • Spænding og nervøsitet
 • Søvnløshed – manglende evne til at falde i søvn
 • Omflakkende adfærd
 • En midlertidig tilføring af energi – midlertidigt energiboost

Det kan føles rart med lidt ekstra energi i starten, men det fører til tolerans, og man er blevet afhængig af koffein, så skal man bruge større og større mængder for at kunne opretholde det samme energiniveau. Dette kan være et problem på mange måder, og der er også andre risici ved koffeinforgiftningen. Selvom det føles rart at få tilført ekstra energi i kroppen, så sker dette ikke helt uden konsekvenser. Koffeinindtag medfører bivirkninger, som du måske ikke har lyst til at opleve. Der er mange helbredsproblemer, lige fra søvnløshed til brat nedtur, når man kommer af med forgiftningen, som man bør overveje, før man siger ja tak til en stor kop kaffe to gange dagligt. Efterhånden som kroppen vænner sig til den ekstra energi, man tilfører den, så begynder den at få hunger efter koffeinen - bare for at kunne fungere normalt. Denne form for forgiftning er det, der kan føre til en afhængighed.

Behandling af koffeinafhængighed

Hvis du ikke har lyst til at kæmpe med symptomerne for koffeinafhængighed, så er du ikke alene. På GoMentor.dk har vi terapeuter, der er specialiserede i behandling af denne, og de kan både hjælpe dig gennem online terapi eller ved personlige møder. For nogle virker en koffeinafhængighed ikke som et alvorligt problem, men ser man på de helbredsrisici, der er forbundet med et for stort indtag af bl.a. kaffe, bør man udvise agtpågivenhed. Hos GoMentor kender vi netop til de risici, der er forbundet hermed, og vi ved også, hvilken magt en koffeinforgiftning har over kroppen. Derfor tilbyder vi terapi, så du kan få hjælp til at håndtere dine symptomer på koffeinabstinenser og de psykiske aspekter af koffeinafhængigheden. Det er således muligt at blive behandlet, men det er dig, der skal tage det første skridt mod et bedre liv.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.